Saopštenje o vodostaju rijeka u Republici Srpskoj

0
1470

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

zastava-i-grb-republike-

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je u saradnji sa Republičkim hidrometereološkim zavodom i Javnom ustanovom „Vode Srpske“  sagledalo  trenutno stanje vremenskih prilika i izglede vremena za naredni period.

Period  nestabilnog vremena se nastavlja, što znači da će biti vrlo često sa kišom. Najviše padavina se očekuje u  sjevernom području Republike Srpske, gdje možemo očekivati količinu padavina  i preko 50l/m2 poslijepodne nakratko se  najavljuje smanjenje padavina.

Zbog obilnih padavina postoji realna opasnost od izlivanja vodotoka, posebno manjih bujičnih, na sjevernom i istočnom području Republike Srpske a naročito na području Semberije, Kostajnice, Dubice i Zvornika.

Prema posljednjim podacima sa hidroloških stanica, rijeka Bosna je u protekla 24 časa nadošla 3,5m i kota redovne odbrane od poplava prevaziđena je na istoj za 50 cm. Sa područja gornjeg sliva rijeke Bosne nema značajnijeg dotoka vode osim od rijeke Spreče pa se očekuje dotok  manjeg inteziteta.

Na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino Selo vanredna odbrana od poplava  je prevaziđena za 128 cm i trenutno. Rijeka Vrbanja je u porastu. U narednim satima očekujemo i dalje blagi porast vodostaja na Vrbasu usljed priliva vode iz Vrbanje.

Rijeka Sava u Gradišci i nizvodno od Gradiške je u blagom porastu i vodostaji su ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

Javna ustanova „Vode Srpske“ prati stanje vodostaja i na vodotocima gdje se uvode odbrane od poplava uspostavlja pojačan sistem nadzora i po potrebi preduzima mjere zaštite od poplava. Tamo gdje nisu izgrađeni vodoprivredni objekti opštinski štabovi civilnih zaštita u skladu sa planovima odbrane od polava za svoja područja preduzimaju mjere zaštite od poplava.

IZVOR/VLADARS.NET