Sestre Babić Maša i Milana, odbranile titulu šampiona

0
1793

Juče je 14. oktobra u Banjaluci, u OŠ “Ivo Andrić”,u organizaciji Škole šaha “Skakač” Banja Luka odigran šahovski turnir  “19. otvoreno prvenstvo za djecu do 9 godina starosti”. 

Sestre Babić Milana i Maša iz Teslića, učenice IV razreda JU OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Teslić odbranile su titulu šampiona. Sestre su svih 7 partija odigrale bez poraza a međusobno su sklopile “Remi”. Milana je sa osvojenih 6½ poena uz  dodatne kriterijume zauzela prvo mjesto, koliko je imala i njena sestra Maša koja je zauzela drugo mjesto. Treće mjesto je zauzeo Andrija Škobo iz Banja Luke.

Pobjedniku su pripali prelijep pehar i statua skakača, tradicionalni poklon velemajstora Borkija Predojevića, zlatna medalja i šahovska literatura. Maša je nagrađena srebrnom medaljom, diplomom i šahovskim knjigama. Milana je jedna od rijetkih igrača koji je od 1999, od kada se igraju ovi turniri, ostvarila dvostruki trijumf. 

Na ovom tradicionalnom turniru uz pravo učešća učenika svih osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine,  nastupila su rekordna 32 igrača iz osnovnih škola iz Doboja, Teslića, Prijedora, Viteza, Dervente, Trna, Bronzanog Majdana, Lamovite i Banjaluke, među kojima je bilo 6 djevojčica. Mladi šahisti su imali po 10 minuta za razmišljanje tokom partije i bonus od 5 sekundi za svaki povučeni potez. Ukupno je odigrano 112 partija, u kojima je viđeno samo 14 remija!

Pravdu je dijelio Nemanja Šipka, FIDE sudija, dok je nagrade uručio i takmičenje zatvorio Borislav Predojević rukovodilac Škole šaha “Mat” iz Teslića. 

Napominjemo da je turnir posjetio i velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke, četvorostruki prvak Jugoslavije i šahovska legenda na ovim prostorima.

Izvještaj sa turnira možete pogledati u ponedjeljak oko 7.30, u Jutarnjem programu RTRS-a.

TESLIĆ ONLINE