Slavi Srbijo! Braćo Rusi, dolazimo!!!

0
1206

Osam dugih godina smo čekali na ovo veče, konačno smo ga dočekali – Srbija će igrati na Svetskom prvenstvu 2018!

Posle dosta muka, pogotovo tokom prvog poluvremena, Srbija je uspela da slomi otpor Gruzije i večeras u sjajnoj atmosferi na našem najvećem stadionu trijumfuje sa 1:0!


Junak utakmice je rezervista Aleksandar Prijović, strelac gola odluke, inače njegovog prvog u dresu reprezentacije Srbije!


Kako se i najavljivalo, blizu četrdeset hiljada navijača okupilo se na tribinama stadiona ”Rajko Mitić”, neki su i desetak minuta posle starta utakmice ulazili na stadion, fantastična atmosfera vladala je uoči i na startu meča, teren je bio idealan za igru i naši reprezentativci su imali sve uslove da urade ono što se od njih očekuje.


Naš tim nije uspevao da ozbiljnije pripreti, a s druge strane, rasterećeni Gruzijci su oko 16. minuta dva puta ozbiljno ugrozili gol Stojkovića.


Naš čuvar mreže je najpre zaustavio odličan udarac Gvilije sa dvadesetak metara, da bi nešto kasnije dvojica gostujućih igrača ostala na pet-šest metara od našeg gola, ali su srećom zasmetali jedan drugom u pokušaju da glavom zatresu mrežu.


U 37. minutu i Kvilitaja je bio u veoma opasnom prodoru, ali je zaustavljen na ivici kaznenog prostora pre nego što je uspeo da šutira ka našem golu.


I konačno, dva minuta kasnije, prva prava akcija reprezentacije Srbije i prva ozbiljnija prilika za naš tim. Adem Ljajić je povukao loptu, ušao u kazneni prostor, potom proigrao Tadića, koji iskosa sa leve strane šutira pravo u golmana gostiju.


Imali smo kasnije i obećavajući slobodan udarac Ljajića sa leve strane, ali je njegov centaršut na drugu stativu bio prejak i neprecizan.


Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

matic srbija gruzija


Drugo poluvreme počelo je sa više energije u našoj igri. U 47. minutu Gudelj je dobro šutirao sa oko 25 metara, lopta je prohujala iznad prečke.


Nedugo zatim, Bane Ivanović se probio u kazneni prostor gostiju, pokušao je da uposli Tadića, ali je golman Makaridze izbio loptu.


Pritisak ”Orlova” se nastavio i već u 54. minutu, posle akcije Ljajića i Tadića, Mitrović je sa ivice peterca šutirao glavom, ali nedovoljno jako i gosti su se odbranili.


Mitrović je i u 60. minutu imao priliku posle centaršuta Rukavine sa desne strane, ponovo je pokušao udarcem glavom, ali nije bio precizan.


Odmah posle te akcije, selektor Slavoljub Muslin izvršio je prvu izmenu – teren je napustio Adem Ljajić, priliku je dobio i naš drugi napadač, Aleksandar Prijović.


Ali, Gruzija se oslobodila pritiska i ponovo je počela da opasno preti, srećom odbranili smo se u 65. minutu, nije bilo nimalo naivno…


Dva minuta kasnije, nova prilika za Srbiju. Gudelj je odlično izveo korner sa desne strane, Bane Ivanović je šutirao glavom, ali pored gola.


Ipak, najbolja prilika za naš tim viđena je u 70. minutu, posle još jednog Gudeljevog kornera. Ovoga puta Matić je zahvatio loptu, gađao levi ugao, ali je Kankava sa gol linije uspeo da interveniše!


Tri minuta kasnije iznudili smo korner i na suprotnoj strani, izveo ga je Tadić, a Ivanović je još jednom neprecizan!


Ali, to je bio uvod u pravu EKSPLOZIJU na tribinama! Prijović, 1:0, 74. minut!!!


Bila je to munjevita akcija našeg tima, Ivanović ju je započeo, nastavio Mitrović, koji sa desne strane asistira Prijoviću na suprotnoj, levoj, a napadač PAOK-a preciznim udarcem šalje loptu uz levu stativu gola Gruzije!


Imajući u vidu da nam je tada odgovarao i rezultat u Kardifu, gde je Irska nešto ranije povela protiv domaćeg Velsa, bilo je to veliko olakšanje za sve ljubhitelje fudbala u našoj zemlji i slavlje je već polako moglo da počne.


Selektor Slavoljub Muslin je posle vodećeg gola iz igre izveo Mitrovića, a pojačao je defanzivu sa Lukom Milivojevićem na terenu.


Srbija: Stojković –  Ivanović, Maksimović, Tošić – Rukavina, Matić, Gudelj, Kolarov – Ljajić(Prijović od 61.), Tadić (Kostić od 88.) – Mitrović (Milivojević od 77.).


Gruzija: Makaridze – Kakabadze, Kašia, Kočolava, Navalovski – Kankava (kapiten), Gvilia, Aburjania, Kaziašvili, Jigauri (Hufnagel od 86.) – Kvilitaja (Merebašvili od 78.).

Sportske.net