16/12/2017 12:26
NAJNOVIJE VIJESTI
Rastuška pećina zatvorena za turiste

Rastuška pećina zatvorena za turiste

U njoj su pronađeni ostaci pećinskog medvjeda stari 17.000 godina, a na dvije lokacije i tragovi praistorijskih lovaca i ognjišta.

Prohodna je u dužini od oko 350 metara i osvijetljena. Ipak ništa osim spoljašnosti Rastuške pećine ne možemo da vam pokažemo, jer je skoro dvije godine katanac na ulazu.

Problem je okolno zemljište. Na dva metra od ulaza u pećinu ukrštaju se tri parcele tri različita vlasnika.

pecina1

Dok se ne izvrše mjerenja i ne utvrde međe ništa od posjetilaca. Postupak je na sudu, a lokalne vlasti čekaju odluku kako bi otkupili zemljište.

„Prvo to ročiše je trebalo da bude početkom marta, sudija koji vodi slučaj se razbolio u međuvremenu i evo do dana današnjeg drugog ročišta nije bilo. Napominjem da to nije nikakva tužba bukvalno sudsko utvrđivanje međa i granica parcela“, kaže Daniel Petrović, stručni saradnik za turizam Turustičke organizacija Teslić.

Do tada, prilazni put jednoj od dvije pećine u Srpskoj uređenoj za posjete turista, obrasta u korov. Putnici namjernici se sa destinacije 20-ak kilometara od Teslića vraćaju nezadovoljni.

pecina

Svakodenevno ih iz svog dvorišta stotinak metara nadomak pećine, pozdravi Mara Subotić.

„Dolaze, dolaze i vrate se iz Banje Luke neki dan dolazili i beogradska registracija dolazila, ja samo kažem đe i kud se ide a pomoć ne mogu ništa“, kaže Mara Subotić, selo Rastuša.

Sezona je na izmaku, a nadležni se nadaju da naredna neće proći uzaalud. Osim da otkupe zemlju, treba i da dovrše signalizaciju, jer uz postojeću, pećinu nije lako naći.

Na oko 500 metara do nje put je makadamski, a nema ni parkinga, posebno onog za organizovane posjete. Jedino čega ima je odluka iz 2012. kojom je pećina i područje od 11 hektara proglašeno spomenikom prirode drugog reda i dato na upravljanje Tesliću.

Atv

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net