KAKO SU SVJETSKI BRENDOVI DOBILI IME?

0
1569
Kiev, Ukraine - February 21, 2012 - A logotype collection of well-known world brand's printed on paper. Include Google, Mc'Donald's, Nike, Coca-Cola, Facebook, Apple, Yahoo, Nikon, YouTube, Adidas, Amazon.com, Unilever, Twitter, Mastercard, Samsung, Canon and Starbuck's logos.

Imena ovih brendova čujete gotovo svakog dana. Ako ste mislili da je odabir imena bio plod mukotrpnih analiza i velikih vjećanja varate se. Pročitajte kako su neki od najpoznatijih brendova dobili ime koje danas nose.

Pepsi

Kejleb Dejvis Bredham, izumitelj Pepsija, je prvobitno želio da postane doktor. Međutim, zbog porodičnih problema bio je prisiljen da napusti medicinski fakultet i postao je farmaceut.

Njegov prvobitni izum nosio je naziv “Bredovo piće” i bio je mješavina šećera, vode, karamela, limuna i oraščića. Međutim, tri godine kasnije, Bredham je preimenovao svoje piće ‘Pepsi” jer je vjerovao da pomaže varenju. Inače, do izraza pepsi je došao na osnovu farmaceutskog izraza “dispepsija”.

McDonald's

Rejmond Krok, osnivač “McDonald's” je bio trgovac mašinama za milkšejkove. Baveći se tim poslom upoznao je braću Dika i Maka Mekdonald, koji su imali jedan od najboljih restorana sa burgerima u San Bernardinu, Kalifornija.

Braća Mekdonald su od Kroka kupili nekoliko aparata za milkšejk, a on je bio toliko impresionaran njihovim burgerima, da je postao njihov agent i uspostavio franšize širom SAD. Nekoliko godina kasnije, Krok je otkupio pravo na ime ‘McDonald's”

Adidas

I dok su mnogi mislili da Adidas potiče od izraza “All Day I Dream About Soccer,” to naravno nije slučaj. Naime, ovaj sportski brend je dobio ime po svom osnivaču Adolfu Dasleru, koji je počeo da proizvodi sportsku opremu nakon što se vratio iz Prvog svjetskog rata. Samo ime predstavlja kombinaciju njegovog nadimka Adi i prva tri slova prezimena.

Roleks

Hans Vilsdorf, osnivač Rolexa kaže da je želio da svom satu da ime koje će se moći izgovoriti na raznim jezicima.

“U početku sam kombinovao slova abecede na sve moguće načine”, rekao je Vilsdorf, dodajući;'Tako sam došao do nekoliko stotina imena, ali nijedno mi nije zvučalo dovoljno mo}no. Jedno jutro, dok sam se vozio omnibusom kojeg je vukao konj, kao da mi je neko šapnuo ‘rolex’ i znao sam da je to, to”, rekao Vilsdorf.

ZARA

Zara je kompanija Amansija Ortege koja se na samom osnivanju 1964. godien zvala ‘Grk Zorba”. Međutim, to ime nije dugo trajalo.

Kada je 1975, godine otvorio svoju prvu radnju u La Korunji, ispostavilo se da je u neposrednoj blizini radnje bio bar koji nosio naziv “Zorba”. Tada se vlasnik bara pobunio, navodeći da će to izazvati konfuziju kod ljudi.

Kako je već imao izlivena slova za natpis iznad ulaza u radnju, Ortega je odlučio da iskombinuje ta slova i došao do imena ‘Zara”.

 

IKEA

Osnivač Ingvar Kamprad je odabrao ime svoje kompanije tako što je kombinovao inicijale svog imena IK sa inicijalima farme i sela, gdje je odrastao na jugu Švedske; Elmtarid i Agunarid.

GAP

Kako sam prevod naziva ove kompanije govori jeste da ima veze sa jazom. Naime, kompanija ‘Gap” se odnosi na premošćavanje generacijskog jaza između odraslih i djece.

NIKE

Iako nije teško odgonetnuti, ipak, za one koji ne znaju, kompanija Nike je dobila ime po grčkoj boginji pobjede.

GATORADE

Tim doktora sa Univerziteta Florida je razvio piće za sportiste, zapravo, za fudbalere ‘Florida Gators”-a, koji su se borili da igraju po nesnosnim vrućinama. Naziv kompanije je kombinacija Gators i Florida.

AMAZON

Kada je pokrenuo svoju kompaniju, Džef Bezos je imao nekoliko ideja za naziv kompanije. Prvo je želio da svoju onlajn knjižaru nazove “Cadabra”, međutim, prijatelj ga je odgovorio od toga, jer je bilo slično izrazu “cadaver”. Bezos je kasnije izjavio da je njegov omiljeni naziv bio ‘relentless’ i ako danas odete na “Relentless.com” bićete preusmjereni na Amazonov sajt. Konačno, Bezos je odlučio da kompaniji da naziv “Amazon”, po najdužoj rijecina svijetu, a slika rijeke se i nalazila u prvom logu kompanije.

MONSANTO

Agrohemijska kompanija Monsantno je osnovana 1901. godine, a osnivač Džon Kvini je kompaniji dao ime po srednjem imenu svoje supruge koja se zvala Olga Monsanto Kvini.

VERIZON

Verizon je nastao spajanjem telekomunikacijskih kompanija “Bell Atlantic” i “GTE”. Samo ime nove kompanije je kombinacija latinske riječi “veritas’ istina te engleske riječi horizon, što ukazuje na široke vidike ove kompanije. (Business Insider)

SWOT