Da su izbori danas, SNSD bi “pokupio” 39, SDS 15, DNS i PDP po 11 poslanika…

0
1107

Da se danas  održe izbori u Republici Srpskoj u Narodnoj skupštini bi opet sjedilo najviše poslanika SNSD-a, koji bi zajedno sa DNS-om i SP-om ponovo činili većinu.

Prema nedavnom istraživanju koje je početkom septembra uradila agencija “Ipsos Adria”, a objavili mediji u RS, na uzorku od 1 100 ispitanih SNSD je sa 37 odsto podrške i dalje najjača politička stranka u Srpskoj.

Slijedi SDS sa 14 odsto podrške dok DNS i PDP imaju po 10 odsto podrške građana u Republici Srpskoj. SPRS ima četiri odsto, a Ujedinjena Srpska i NDP imaju po dva odsto podrške.

Zanimljivo je da Nezavisni blok – Pokret za Evropu Senada Šepića i Sadika Ahmetovića imaju podršku tri odsto ispitanih, a koalicija Domovina koju predvodi SDA 2,5 odsto. HDZ BiH i SRS RS imaju po jedan odsto, a sve ostale stranke imaju oko 4,5 odsto, dok se nije izjasnilo devet odsto ispitanih.

Na osnovu ovih rezultata, portal SrpskaCafe vam donosi raspored mandata u Narodnoj skupštini RS.

Tako bi, da se danas održavaju izbori, SNSD osvojio najviše poslaničkih mjesta u Skupštini, čak 39, dok bi njegovi koalicioni partneri dobili 11, koliko bi pripalo DNS-u i 3 SP-u.

Assembly_of_the_Republika_Srpska

Sa druge strane, SDS bi ostvario mnogo gore rezultate nego na posljednjim opštim izborima, pa bi, kad pretvorimo postotak od 14 odsto podrške, koliko su dobili tokom posljednjeg istraživanja, imali samo 15 mandata u Narodnoj skupštini.

Sa druge strane, PDP bilježi skok u odnosu na rezultate iz 2014. pa bi oni na osnovu 13 odsto podrške mogli da računaju na čak 11 mandata.

Pored ovih stranaka u Parlament bi još ušli i predstavnici Nezavisnog bloka – Pokret za Evropu, čak njih troje.

Naravno, raspodjela mandata koju smo napravili je urađena na osnovu izlaznosti na prethodnim opštim izborima i ona će sigurno izgledati drugačije ukoliko dođe do većih odmicanja od standardnog broja onih koji izlaze na izbore.

Takođe, mora se uzeti u obzir da stranke poput NDP-a, Ujedinjene Srpske i koalicije Domovina su veoma blizu cenzusa, te se može očekivati i ulazak njihovih predstavnika u Skupštinu, uglavnom na štetu SNSD-a.

Ipak, da bi se se sa sigurnošću moglo govoriti o tačnosti ovih podataka potrebno je imati prikaz čitave metodologije po kojoj se radilo na prikupljenju materijala pri izradi istraživanja.

To napominje i Radomir Nešković, politički analitičar koji se dugi niz godina bavi istraživanjem javnog mnjenja. On kaže, da je veoma bitno znati u kojim dijelovima RS su rađene ankete i u kom omjeru, te kako su se koristili ti podaci i da li su se upoređivali sa drugim, da bi se dao konačan sud.

Ipak, na osnovu procenata koje je ponudila agencija koja je radila istraživanja, a prenijeli mediji iz RS, Nešković ocjenjuje da u samim rezultatima postoji nekoliko nelogičnosti koje odstupaju od stanja na terenu.

Radomir Nešković

– Sa ovim rezultatima uvijek moramo biti oprezni jer se često ta istraživanja koriste u svrhu bildovanja pojedinih političkih subjekata. Ono što mene iznenađuje u ovoj statistici i što svakako ne prati stanje na terenu je izjednačenost DNS-a i PDP-a. Prema stvarnom stanju na terenu sve upućuje da je DNS u ovom trenutku mnogo jači od PDP-a, a uz to ni toliki pad SDS nije baš moguć. To bi značilo da SDS osvaja oko 90 000 glasova, što je i pored velikih nemira u ovoj stranci premalo. Mislim da će najjača opoziciona stranka mora biti na preko 20 odsto – navodi Nešković.

Prema njegovim riječima, SNSD u ovom trenutku dobro stoji, pa 37 odsto podrške, koliko su dobili u istraživanju, nije iznenađujuće.

– SNSD je sigurno najjača stranka u RS i da se sad održavaju izbori nema dileme da bi osvojili više od 30 odsto glasova – zaključio je Nešković.

Inače, prema ovim podacima, u Banjaluci kao i na nivou RS SNSD je daleko najjača stranka sa 41 odsto podrške, slijede PDP i DNS sa po 13 odsto podrške dok Ujedinjena Srpska ima šest odsto podrške. NDP ima četiri odsto podrške ispitanih, dok se SDS nalazi na skromnih tri odsto kao i SPRS.

Nezavisni Blok – pokret za Evropu podržava dva odsto ispitanih, a koaliciju Domovina tek jedan odsto, dok je nesto manje od 15 odsto neodlučenih.

Zanimljivi su rezultati i iz Prijedora gdje je dominantan i dalje DNS sa 31 odsto podrške ispitanih građana, a slijedi SNSD sa 23 odsto, SDS sa 12 odsto, SDA i SDP-DF imaju po sedam odsto, PDP šest odsto a Nezavisni blok-Pokret za Evropu pet odsto podrške ispitanih građana.

J. Škrbić/srpska caffe