Teslićki planinari osvojili Visoke Tatre u Slovačkoj (FOTO)

0
1978

Sa današnjim danom završava se višednevni boravak teslićkih planinara u lancu planina Visoke Tatre u Slovačkoj. U grupi od dvadeset srpskih planinara iz Teslića su učestvovali Saša Markočević i Draženka Savić-Škrebić. Glavni cilj ovog puta bio je uspon na nekoliko značajnijih visokogorskih vrhova Tatri.

Visokogorski vrhovi su oni koji prelaze 2000 metara nadmorske visine. Uspon na takve vrhove najčešće zahtijeva bolju fizičku i psihičku spremnost planinara, a često i poznavanje i korišćenje tehničke opreme za uspon.

U okviru priprema za visokogorske uspone, Draženka je prošla i osnovnu alpinističku obuku. U Tatrama nije bilo potrebno korišćenje tehničke opreme i tih vještina, ali Draženka kaže da joj je obuka svejedno pomogla da lakše savlada staze. U toku ovog boravka ispenjala je četiri značajnija vrha: Predne Solisko (2093), Slavkovski Štit (2452), Krivan (2494) i Risi (2523). Osim svojom nadmorskom visinom, Krivan i Risi su značajni i kao slovački nacionalni ponos (Krivan) i najviši vrh Poljske (Risi).

Sve pređene staze bile su prilično zahtjevne. Svaka je dužinom bila oko 20 kilometara i na svakoj se savladava visinska razlika od nekoliko stotina metara, a često i oko 1 kilometar razlike u visini od početne tačke. Na stazama je često osim pješačenja bilo potrebno i hvatanje i pridržavanje rukama. Ipak, sve staze su savladive za iskusne i disciplinovane planinare. Osim uspona na vrhove, prešli su i jednu pješačku stazu kroz nacionalni park Slovački raj.

Draženka kaže da su predjeli u Tatrama prelijepi, a da uspone mogu savladati i ostali teslićki planinari i da je zato već sada odlučila da će naredne godine voditi grupu iz Teslića na Tatre.

Plan PK „Očauš“ za ovu godinu jeste da se izvrši uspon na 15 visokogorskih vrhova. Do početka zimske sezone imaju u planu uspon na još nekoliko takvih vrhova i očekuju da će plan bez problema i ostvariti.