У Теслић уложено више од 48 милиона КМ

0
2306

Влада Републике Српске у протеклих десет година уложила је у општину Теслић више од 48 милиона КМ по различитим основама из Развојног програма и из буџета Српске, речено је Срни у Влади Српске.

Посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске у ову општину пласирано је још 36,5 милиона КМ, док је планирана инвестиција у оквиру пројекта “Водовод и канализација” око 17 милиона КМ.

У Влади Српске наводе да је из средстава економско-социјалне комоненте Развојног програма Републике општини Теслић одобрен око 4,1 милион КМ, а најважнији пројекти у оквиру ове компоненте су изградња спортске дворане, сала за физичко васпитање у основним школама “Иво Андрић” и “Стеван Душанић”, те адаптација школске зграде Основне школе “Иво Андрић”.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју општине Теслић, Влада Српске уложила је око 4,5 милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, стамбено су збринуте 363 породице, од чега је 60 породица збринуто изградњом станова, а неповратна новчана средства добиле су 303 породице.

“У пројекте запошљавања, за период 2007-2017, утрошено је око 1,3 милиона КМ, а запослено је око 400 лица. Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида од 2006. до 2017. запослено је 14 инвалида, што је Фонд финансирао са око 35.000 КМ. У периоду 2006-2016. година за избјегла и расељена лица и пројекте одрживог повратка укупно је издвојено више од 4,3 милиона КМ”, наводе у Влади Српске.

Када је ријеч о запошљавању, Влада Српске је за социјално збрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла утрошила око 1,5 милиона КМ, а збринуто је око 1.200 радника из два предузећа.

Као помоћ након катастрофалних поплава 2014. године, кроз Фонд солидарности поплављеном становништву и пољопривредницима, те буџету општине Теслић упућена је помоћ у износу од око 150.000 КМ.

Влада Српске је у општини Теслић уложила значајна средства и у област пољопривреде.

“Од 2007. године до данас Влада Српске је кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложила око 15,2 милиона КМ. Није изостала ни подршка привреди, а од 2006. године у те сврхе издвојено је око 7,5 милиона КМ, прије свега, за подстицај извозно оријентисаним предузећима из Теслића”, кажу у Влади Српске.

Према подацима Владе, у периоду од 2006. до 2017. године у изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката у Теслићу из буџета Републике издвојено је око 360.000 КМ, док је кроз пројекте увођења информационих система у институције основног и средњег образовања, као и за набавку рачунара, издвојено око 725.000 КМ.

Када је ријеч о инвестицијама у енергетици, од 2013. године кроз додијељене концесије у рад је пуштено пет малих хидроцентрала на ријекама Жираја, Жежеља, Велика Јасеница и Студена, а вриједност ових пет инвестиција је око 4,2 милиона КМ.

Влада у општини Теслић континуирано улаже и у реконструкцију здравствених установа и адаптацију амбуланти породичне медицине, те набавку медицинске опреме, а у ту сврху од 2006. године уложено је око 464.000 КМ.

Према подацима из Владе, за реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путева на подручју општине Теслић издвојена су око 7,2 милиона КМ.

Кроз пројекте из ресора породице, омладине и спорта, Влада Српске је за подршку и помоћ омладинским и спортским организацијама у овој локалној заједници уложила око 900.000 КМ.

Извор: Срна