Profesor na Manipal Univerzitetu u Indiji: Sa bosanskim Ustavom Indija bi imala 2.000 predsjednika

0
1558
Sa bosanskim Ustavom Indija bi imala 2.000 predsjednika.

Ovo je odgovor koji je profesor Vladan Laušević kazao studentima Odsjeka za evropske studije Univerziteta Manipal u Indiji.

Ovaj 27-godišnji Teslićanin, koji je prije 13 godina sa roditeljima odselio u Švedsku, školovao se u Štokholmu i Rigi, a nepunih godinu dana radi na indijskom Univerzitetu sa više od 58.000 studenata iz 57 država svijeta. Ne računajući par loših iskustava sa birokratijom, Indija ga je fascinirala, kao zemlja različitosti.

– Samo u državi Karnataka, gdje trenutno boravim, govori se više od 100 jezika koji su priznati kao državni ili lokalni jezici. Ovdje nakon par kilometara susrećete sasvim drugu kulturu, hranu ili čujete sasvim drugi jezik, a u jednom selu vidite i po nekoliko hinduskih hramova, crkava i džamija.

Ustav Indije je napisan na engleskom jeziku, iako većina ne zna ili slabo govori engleski. Indija je federacija sa 29 država, sa dvodomim parlamentom, ali jednim predsjednikom i premijerom. Država ima ogromne probleme sa siromaštvom, ekologijom, socijalnim razlikama između ruralnih i urbanih područja, petina stanovništva nema dnevni pristup struji, ali istovremeno ima globalne IT centre, oko milion inžinjera koji se svake godine obučavaju, šalje satelite u svemir i na Mjesec – kaže Laušević.

vladan-lausevic

Švedska mu je druga domovina, ali njegove su misli svakodnevno u Bosni. Iako je historičar dugo je izbjegavao da se bavi novijom historijom BiH, jer ga i danas boli što je rat bio tako okrutan i zločinački i što je većinu Bosanaca pretvorio u gubitnike.

– Za mene je Srebrenica važna ne samo što je to najveći ratni zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata, već i zbog toga što Srebrenicu vidim kao kulminaciju zla i simbol svih zločina koji su počinjeni u BiH, poput Ahmića, Prijedora, Sarajeva, Trebinja, Konjica, Mostara i mnogih drugih mjesta. Rat na određen način i danas traje jer se vodi bez krvi, u parlamentima, a „istine“ o ratu se trenutno kontrolišu od strane nacionalističkih političkih aktera – ističe Laušević.

On smatra da sa sadašnjim ustavnim poretkom i nacionalnim strankama na vlasti BiH ne može postati dijelom EU.

– Svima sad odgovara da vladaju strahom, korupcijom i inkompetencijom. Vjerovatno ste čuli onu priču o ovcama u etnotorovima – smrdi, ali je toplo. I dok je sistem takav i dok god su nacionalne stranke na vlasti, nema evropske BiH. Ideja da BiH može u EU, a da se zadrži Dejton, očuva RS, formira hrvatski entitet i da se politička orijentacija vrši prema Turskoj i arapskim zemljama je totalni apsurd – naglašava Laušević.

Historičar, koji je član švedskih Liberala i Alijanse liberala i demokrata za Evropu, vjeruje da će građani BiH shvatiti da promjene neće doći „sa strane“ ili, kao u komunizmu, „sa vrha“, već da ovise isključivo od njihove volje da u BiH naprave okruženje za postizanje uspjeha u svim oblastima, kakve već godinama nižu u svim zemljama koje su im omogućile da pokažu koliko su vrijedni i pametni.

Izvor: Avaz