U FBiH najkritičnije na području Tuzle

0
1068

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu Federacije BiH nakon obilnih kišnih padavina od čak 82,8 litara po metru kvadratnom danas je veoma ozbiljna, a u nekim opštinama je čak i kritična i alarmantna.

030031

Rijeka Bosna – odroni

Zbog jakih kiša koje su uzrokovale nove poplave i pokrenule brojna klizišta u Zavidovićima, u Federaciji BiH  ponovo je proglašeno stanje prirodne nesreće.
Najnovije padavine na području Zeničko-dobojskog kantona pokrenule su brojna klizišta i odrone, pa je više putnih pravaca zatvoreno za saobraćaj, podaci su Kantonalne uprave Civilne zaštite.

U mjestu Ograjina zatvoren je magistralni putni pravac Žepče – Zenica zbog velikog odrona.

Mehanizacija preduzeća “Doboj putevi” Doboj iz pravca Žepča rade na uklanjanju ovog odrona, ali zbog klizanja tla nije izvjesno kada će put biti otvoren za saobraćaj.

U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac – Banovići u Јaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putevi.

Cijelu noć ekipe civilne zaštite koordinisale su akcije spašavanja i zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom borile su se da zaštitite ljude i materijalna dobra.

Na području opštine Srebrenik rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave i Špionica, gđe je jutros najkritičnija situacija jer je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta.

Evakuisano je i troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta, a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću – Blagići gđe je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa tim naseljima u prekidu do daljeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u opštini Gračanica je 453 centimetra, odnosno 153 centimetra iznad kritične tačke, tako da je situacija alarmantna.

Ulice Gračanice su pod vodom, kao i Sportska dvorana i naselje Korića Han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica.

Rijeke Sokoluša i Spreča poplavile su na desetine stambenih i privrednih objekata, a poplavljeno je i oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Prijavljeno je nekoliko klizišta, a klizište u Lendićima ugrozilo je stambeni objekat.

Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a vozila su preusmjeravana preko puta Orahovica – Srebrenik. Veliki broj lokalnih puteva totalno je uništen i devastiran.

Skoro sve mjesne zajednice na području Tuzle prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlila su se rijeka Јala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz mjesta: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene NJive, LJubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

U opštini Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.

Najteža situacija u Banovićima je u Mjesnoj zajednici Pribitkovići gđe je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Prijavljeno je i klizište u selu Kasumovići.

Situacija u Kladnju postepeno se smiruje, u toku noći izlili su se bujični potoci koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u mjesnim zajednicama Kladanj, Starič i Ravne.

Zbog obilnih kišnih padavina zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, tako da se saobraća alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta, a prijavljeno je nekoliko klizišta.

Rijeka Spreča je na području Živinica u porastu i izlila se na nekoliko mjesta, a još veća opasnost prijeti u popodnevnim časovima, upozorava Federalna uprava Civilne zaštite.

Vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac jutros u 6.00 časova iznosio je 199,38 centimetara, a tačka preliva je 200 centimetara. U odnosu na mjerenje juče u 7.00 časova nivo jezera je viši za 21 centimetar, pri čemu ispust kroz temeljne otvore iznosi 59 metara kubnih u sekundi.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite najavljeno je da će detaljan izvještaj o situaciji na području cijele Federacije BiH objaviti poslije 10.00 časova.

IZVOR/SRNA/RTRS