17/12/2017 07:16
NAJNOVIJE VIJESTI
Motel – dvorac u Šešlijama pod UNESCO zaštitom (FOTO)

Motel – dvorac u Šešlijama pod UNESCO zaštitom (FOTO)

Na sjednici Odbora za svjetsku baštinu organizacije UNESCO, proteklog vikenda predložena je dopuna spiska od 936 spomenika. Na 937. mjestu ove liste od sljedećeg mjeseca će se naći i velelepni motel-dvorac u Šešlijama.

Zbog jedinstvene vrijednosti ovog lokaliteta, i činjenice da motel „Gajić“ ispunjava gotovo sve kriterijume opisane u „Operativnim smjernicama za provedbu Konvencije o svjetskoj baštini“, ova velelepna građevina se prethodno našla  na državnoj listi značajnih kulturnih i prirodnih mjesta, što je bio preduslov za dalje korake u UNESCO-u.

-S obzirom na to da ovo monumentalno zdanje predstavlja remek-djelo ljudskog kreativnog genija i posjeduje jedinstveno svjedočanstvo kulturne tradicije jedne postojeće civilizacije, bilo je samo pitanje dana kada će se ovaj šešlijski biser naći na ovom spisku, izjavila je Irina Bokova, generalni direktor ove organizacije.

Ona je dodala kako joj je izuzetno drago što će motel „Gajić“ stajati rame uz rame sa Dioklecijanovom palatom, Eufrazijevom bazilikom, Sidnejskom operom, dvorcem Šenbrun, Kipom slobode, Stounhendžom i drugim svjetski poznatim građevinama.

Oduševljenje nisu krili ni lokalni umjetnici i arhitekte koji se slažu da je šešlijski motel jedinstven i izvanredan primjer gradnje, te da predstavlja neuporedivu estetsku vrijednost na polju svjetske umjetnosti i arhitekture.

-Ja sam arhitekta ovdje u Šešlijama, imam preko 40 godina staža i moram reći kako sam jedan od projektanata i izvođača radova. Ponosan sam, srce mi je puno. Vidite, kad pogledamo prvo ove stubove, duša mi zaigra. Niko u svijetu još nije uspio da spoji jonski i dorski stil, pa doda i zeru korintskog i toskanskog, a da se to tako lijepo uklopi. Niko živ, a ni mrtav. Kad uđete unutra, iznenađenje je još veće! Prelijevaju se renesansa, gotika, a ima i trun Vizantije, po sobama. Kuhinja je čista Mesopotamija! A kupole na krovu? Barok, ko Bog. Balkoni bacaju na Grčku, a kupatila su totalno Rimska. Fantastiš!, uzbuđeno je izjavio Stole Holcmajstorić.

Ovo veliko priznanje će, sigurni smo, uticati i na razvoj turizma RS, jer, kako čujemo, put Šešlija su iz cijelog svijeta krenuli turisti sa željom da uživo vide ovo čudo arhitekture.

PREUZELI SMO SA SATIRIČNOG PORTALA 50 NIJANSI PIVE 🙂

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net