Nove poplave u Republici Srpskoj (FOTO)

0
1494

Najveća količina padavina u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovana je u Banjaluci, gdje je palo 79 litara po kvadratnom metru . U Zvorniku je za 24 časa palo 56 litara, u Bijeljini 54, u Srpcu 52.

041820

Poplave u Kostajnici (Foto:Goran Vujasin)

Zbog obilnih padavina i uže gradsko jezgro Čelinca je pod vodom. Od sinoć je bila u potpunosti blokirana dionica magistralnog puta Banja Luka – Čelinac. Ali, od jutros je prohodan, kaže dežurna saobraćajna policija. Od Čelinca ka Kotor Varošu se ne može zbog velikog odrona. U mjesti Zeleni Vir oštećena je pruga Banjaluka – Doboj.

041823

foto: mondo.ba

Pojedini dijelovi Banjaluke su takođe pod vodom nakon jučerašnjeg nevremena.

 Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke i jedinice Civilne zaštite izdale su upozorenje građanima da preduzmu mjere zaštite imovine i dalje prate stanje na terenu.
“Upozoravamo stanovništo Banjaluke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, postoji opasnost od njihovog izlivanja u priobalnim dijelovima”, navedeno je u upozorenju.

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke poziva građane da redovno prate stanje na terenu i upozorenja organa Civilne zaštite, te blagovremeno preduzmu potrebne mjere na zaštiti imovine, odnosno sklone na sigurno pokretna materijalna dobra i prate stanje na terenu.

Sinoć su  nadležne gradske komunalne službe i Civilna zaštita ovbavezani da budu u pripravnosti, zbog upozorenja da bi u Banjaluci moglo biti obilnijih padavina.

U naselju Obilićevo u ulicama Ada, Ustanički put Orlovački put Pere Drljače, Sime Miljuša, Srpskih ustanika, Ponirske i Krfske, voda se izlila po ulici i dvorištima zgrada i kuća. Civilna zaštita, vatrogasci i policija su na terenu . I u naselju Starčevica zbog ogromnih bujica voda je ušla u mnoge kuće i dvorišta.

041825

foto: mondo.ba

Zbog nanosa obustavljen je saobraćaj prema Karanovcu i Stričićima.

041827

Na pojedinim ugostiteljskim objektima i domaćinstvima načinjena je i materijalna šteta. U pojedinim dijelovima grada došlo je do pada napona i kratkotrajnog nestanka električne energije, a meteorolozi i za danas prognoziraju kišu sa grmljavinom.

Poplavljeno je i šire gradsko jezgro Srpca i prigradsko naselje Mali Sitneši, koje je zahvatila obilna kiša, praćena grmljavinom. Nekoliko desetina stambenih i pomoćnih objekata je pod vodom, a velika šteta je i na infrastrukturi, kaže Borivoje Vrsajković iz Civilne zaštite Srbac.

I Štab za vanredne situacije grada Bijeljina upozorio je stanovništvo na mogućnost novog plavljenja. Olujno nevrijeme praćeno kišom, koje je predveče zahvatilo Semberiju, pruzrokovalo je nestanak električne energije za oko 5 hiljada potrošača, potvrđeno je u bijeljinskoj Elektrodistribuciji. Nevrijeme nije zaobišlo ni Lopare. Veliki dio opštine je bez struje i vode.

Zbog izlivanja rijeke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik- Bijeljina u mjestu Čelopek.

Voda preko ovog puta nadire prema Tržnom centru “Bingo”, gdje zaposleni postavljaju vreće s pijeskom kako bi zaštitili da voda u većim količinama ne prodre u unutrašnjost objekta.
Policija je prisutna na mjestu izlivanja Sapne i reguliše saobraćaj.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković proglasio je jutros stanje prirodne nepogode zbog obilnih padavina koje su izazvale poplave i naložio preduzimanje prioritetnih mjera u zaštiti i spasavanju stanovništva i objekata.
Imenovan je Operativni štab za obavljanje operativnih poslova u toku vanredne situacije.

Stanje prirodne nepogode u opštini Petrovo trajaće do daljeg, a u vrijeme nepogode Operativni štab biće u stalnom zasjedanju.

Sinoć su bujične vode koje su se slivale u centar Petrova poplavile centar ovog naselja.

Voda je ušla u megamarket “Đurić”, novi Dom kulture, prostorije “M:tela” i više kuća u centru Petrova.

U Novom selu i naselju Kolona poplavljeno je više kuća i drugih objekata, jer odvodi nisu mogli da prime svu vodu.

Direktor Јavnog komunalnog preduzeća “Voda” iz Petrova Bojan Marjanović izjavio je Srni da je kompletna mehanizacija i ljudstvo tog prduzeća na terenu, ali da se uprkos svim naporima ne mogu suprostaviti vodenoj stihiji.

ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je Srni da su olujno nevrijeme
i ogromna količina padavina zahvatili područje ove opštine.

“Јoš smo bez struje i očekuje se da će kvar ubrzo biti otklonjen. Snabdijevanje vodom je uredno”, rekao je Perić.

On je dodao da su ekipe na terenu i da se pokušavaju prokopati i proširiti određeni kanali, da ne bi nastupila dalja materijalna šteta.

“Prema informacijama koje sada imamo, otkopan je most na regionalnom putu koji vodi od Ugljevika za Stari Ugljevik. Pokušali smo učiniti ono što je bilo moguće na pročišćavanju kanala, ali je ovo bila ogromna količina padavina i voda je ušla ljudima u kuće”, rekao je Perić.

Voda prekinula saobraćaj na više dionica

 Zbog izlivanja vode na kolovoz u mjestu Karakaj, potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik, kao i na regionalnom putu Lopare–Piperi jer je voda odnijela most. U Ugljeviku došlo je do potpune obustave saobraćaja. Vozila mogu koristiti alternativni putni pravac preko Priboja i Tobutal, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Na dionici puta Bijeljina-Brčko prema Čađavici obustavljen je saobraćaj za putnička vozila koja se preusmjeravaju okolnim putevima kroz sela, dok teretna vozila i autobusi i dalje saobraćaju.

Zbog intenzivnih padavina obustavljen je saobraćaj na dionicama Žepče-Zenica u mjestu Papratnica, na regionalnom putu Lukavac- Banovići i Tuzla-Bijeljina na području Ugljevika. Brojne regionalne i lokalne saobraćajnice na ovom području su pod vodom.

Saobraćaj se otežano odvija na magistralnom putu Teslić-Јelah, na lokalitetu Vrela. Uklonjen je odron u mjestu Marjanovići, tako da je dionica magistralnog puta Banjaluka-Čelinac prohodna, ali dalje od Čelinca prema Kotor-Varošu i Tesliću nije prohodno zbog odrona na lokalitetu Opsječkog.

Zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Podgradci-Mrakovica, od Gradiške prema Kozari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon-Јasik i Ukrina–Gornja Vijaka.

Na prevoju Borje, zbog odrona, saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Magistralni put Banjaluka–Јajce prema Karanovcu, potpuno je obustavljen zbog nanosa blata, drveća i kamenja.

Regionalni put Banjaluka–Stričići u mjestu Kola, takođe zbog nanosa drveća, potpuno je obustavljen.

Na magistralnom putu Prijedor-Kozarska Dubica u mjestu Bretinja, nakon povlačenja vode sa kolovoza, saobraćaj se od 6.10 časova odvija redovno, objema kolovoznim trakama.

Zbog odrona i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina. Putnička vozila mogu koristiti regionalni makadamski put Dobro Polje–Јažići–Јelašica-Miljevina, dok ostala vozila koriste magistralni put preko Rogatice i Goražda.

Na dionici regionalnog puta Kneževo-Turbe na lokalitetu Ugra zbog većeg odrona saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom uz naizmjenično propuštanje vozila.

Saobraćaj je i dalje obustavljen na regionalnom putu Lopare-Gornja Tuzla u mjestu Veselinovac.

Na regionalnom putu dionica Zeleni Јadar-Srebrenica zbog radova na deminiranju terena dolazi do povremenih polučasovnih obustava u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.

Na dijelu magistralnog puta Caparde-Karakaj zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kolovoza saobraćaj se odvija jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Saobraćaj se jednom trakom odvija na magistralnim putevima Klašnice-Prnjavor u Čardačanima, Šepak-Han Pogled, te na regionalnim Konjević Polje-Fakovići-Skelani, Tišća-Caparde i LJubovijski most-Drinjača.

Zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine na autoputu Klašnice – Čatrnja, u mjestu Јakupovci saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

U toku je izvođenje radova u okviru projekta sistema vodosnabdijevanja na magistralnom putu Banjaluka-Јajce, dionica Karanovac-Crna Rijeka i regionalnom putu Karanovac-Mitrovići, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja od 7.00 do 19.00 časova.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, na dionicama Šešlije-Јohovac i Јohovac-Rudanka do kraja godine će se povremeno obustavljati saobraćaj svaki puni čas po 15 minuta.

Zbog izvođenja radova na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja u mjestu Vijaka, opština Prnjavor.

Zbog izvođenja neophodnih radova, saobraćaj se na regionalnom putu Bratunac-Fakovići odvija jednom kolovoznom trakom.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj preko mosta u mjestu Dragalovci zabranjen je saobraćaj svim vozilima preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metara, a na putu Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za teretna vozila iznad 12 tona.

Na dionicama Simin Han-Kalesija u mjestu Babajići i Tuzla-Bijeljina u mjestu Seljublje, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone. Na regionalnom putu Olovo-Ribnica na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 12 tona.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

IZVOR/RTRS