Teslić: Više od 9 000 učenika na Sajmu zanimanja!

0
1126

U Sportskoj dvorani “Radolinka” u Tesliću otvoren je drugi sajam zanimanja Republike Srpske. Sajam organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Pokrovitelj sajma je načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Cilj sajma zanimanja RS jeste da se osnovcima približe struke koje se traže na trištu rada. Sajam je idealna prilika da učenici razgovaraju sa učenicima i profesorima srednjih škola o karakteristikama određenih zanimanja.

Načelnik Miličević kaže da je obilježje Teslića prerada drveta, kožarska, obućarska i metalska industija, turizam, te da su takvi kadrovi najpotrebniji teslićkoj privredi.

“Što se tiče zanimanja postoji potreba da se školski programi prilagode potrebama, što mi stalno činimo preko lokalne zajednice i preko našeg srednjoškolskog centra. Postoji komisija Opštinske uprave Teslić koja zajedno sa Aktivom direktora, ali i Privrednim savjetom Opštine Teslić koji čine istaknuti privrednici, pravi prijedlog za upisnu politiku u teslićkim srednjim školama i gdje si ide na to da imamo više odjeljenja trogodišnjih i četverogodišnjih stručnih zanimanja.” – istakao je Miličević.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Marinko Đukić je istakao da je agencija podržala sajam finansijski kao i tehnički, te da je dala značajan doprinos kroz analize i istraživanja na planu utvrđivanja šta je to što nam nudi obrazovni sistem i šta je to što je potrebno realnom sektoru.

Sajam će posjetiti više od 9000 učenika osnovnih škola iz čitave Republike Srpske.

Izvor: Opština Teslić