U oktobru u Soči putuje 70 mladih iz Srpske i BiH

0
1129

Banjaluka – U radu 19. Svjetskog festivala omladine i studenata, koji će biti održan od 14. do 22. oktobra u ruskom gradu Soči, učestvovaće 70 mladih iz Republike Srpske i BiH.

Članovi Komiteta ove manifestacije u BiH, koji su današnjom konferencijom za novinare u Banjaluci zvanično pokrenuli kampanju “70 za Soči”, navode da je osnovni cilj promocija festivala i motivisanje mladih da se prijave kako bi postali dio grupe od 20.000 učesnika iz cijelog svijeta.
Kampanja “70 za Soči” odvijaće se na tri nivoa – internet, medijska i univerzitetska kampanja u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Mostaru.

“Rusija će platiti smještaj, hranu i druge troškove na njenoj teritoriji, a za učesnike iz BiH i drugih balkanskih zemalja organizovaće i čarter letove iz Beograda do Sočija i nazad. Naš Komitet će se potruditi da obezbijedi sredstva za troškove putovanja”, rekao je predsjednik Komiteta za pripremu festivala u BiH Mario Ćumurović.

On je rekao da na festivalu mogu učestvovati mladi od 18 do 35 godina, i to kao nezavisni učesnici, volonteri ili predstavnici studentskih organizacija.

Član Komiteta za pripremu festivala u BiH Galina Marija Vukajlović najavila je da učesnike očekuje jedinstven obrazovni i diskusioni program, uz saradnju sa stručnjacima svjetske klase.

“Najboljih 70 mladih ljudi imaće čast da bude dio zvanične delegacije BiH i doživi sve ovo na najvećem svjetskom događaju iz sfere omladinske i studentske saradnje”, navela je Vukajlovićeva.

Prijava za učešće na festivalu, koji promoviše ideje mira, prijateljstva i pravde, može se popuniti na sajtu njnjnj.russia2017.com i otvorena je do 15. maja.

Nevladina organizacija “Balkansko društvo naroda” pomoći će u promociji ovog festivala u BiH i predstavljaće Komitet za pripremu Svjetskog festivala omladine i studenata u BiH.

Podršku pokretanju kampanje “70 za Soči” pružili su i predstavnici Nacionalnog komiteta za pripremu festivala u Srbiji.

Festival se održava uz podršku UN i Rusije, a prvi ovakav skup organizovan je 1947. godine u Pragu.