Izbegavajte ove dijete, one uništavaju vaše zube!

0
1176

Neke dijete su zaista učinkovite kada je reč o gubitku kilograma, ali, nažalost, isto tako efektno stvaraju nove probleme.

 1266342-ceca
Posledice dijeta nisu uvek vidljive samo na struku, već i na vašim zubima. Upravo takvih problema se nagledao dr Samir Patel, direktor stomatološke klinike u Londonu.
Popularne dijete sokovima u koje se “kunu” Salma Hajek i Kejt Hadson, mogu da prouzrokuju karijes i da oštete desni. Tokom ovakvih dijeta, obroci se zamenjuju sokovima i smutijima od voća i povrća koji sadrže visok nivo kiselina. Ove kiseline oštećuju zube na sličan način kao i gazirana pića.
Dijete sa milkšejkovima su bogate šećerima, čak 18 grama šećera može sadržati samo jedna porcija, što, naravno, razara zube, piše “Dejli mejl”.
“5:2” dijeta podrazumeva plan ishrane tokom kojeg ljudi jedu obroke sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina. Ovakav režim dovodi do lošeg zadaha i ma koliko koristili pastu za zube i sredstvo za ispiranje usta, zadah neće proći sve dok ne vratite u ishranu ugljene hidrate.
Navodno zdrave zamene za obroke poput slatkiša od žitarica i nemasnih đejkova, zapravo sadrže i veće količine šećera od običnih obroka, što naravno šteti zubima.
Zato je bolje da zdrave obroke spremate sami kako biste kontrolisali sadržaj šećera, soli i masti.
Naročito popularan u poslednje vreme je režim sirove ishrane, tokom kojeg se konzumira hrana koja nije termički obrađena.
Obično je to voće, povrće, semenke, a ovu dijetu drže poznati poput Demi Mur i Skarlet Johanson.
“Uprkos tome što je šećer iz voća prirodan, kada dospe u vaša usta, isto je kao da ste uneli šećer iz čokoladice. Sav taj šećer koji se konstantno unosi kroz voće je poput tempirane bombe u vašim ustima, a da biste je zaustavili, nekad je potrebno da istavite ozbiljne sume novca kod zubara”, izjavio je dr Patel.
Takođe, semenke i jezgrasto voće se lako može zavući između zuba i napraviti sjajno okruženje za razmnožavanje bakterija. Zato Patel savetuje da se redovno koristi konac ili žvakaća guma.
IZVOR/ALO