19/02/2018 06:50
NAJNOVIJE VIJESTI
REPUBLIKA SRPSKA: Nema više pušenja u kafana i klubovima

REPUBLIKA SRPSKA: Nema više pušenja u kafana i klubovima

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS priprema zakon koji predviđa zabranu pušenja na javnim mestima, uključujući i sve ugostiteljske objekte.

Novi Zakon o zabrani pušenja sličan je zakonu koji se priprema u Federaciji BiH i rigorozniji je od postojećih zakonskih rešenja o zabrani pušenja na javnom mestu u Srpskoj.

Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS koji je učestvovao u izradi novog zakona, zasad ne želi puno da otkriva.

– Mogu samo da kažem da je predviđena apsolutna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama uključujući kafane i klubove, a povećane su i novčane kazne za kršenje propisa – kaže Marković.

On dodaje da je sadašnji Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima bio labav, a nije se ni primenjivao u praksi.

– Sada nije dozvoljeno pušiti u kancelariji, a onda radnici izađu u hodnik pa puše. Cilj novih propisa je da se zaštite nepušači od pušača, posebno deca koja su izložena negativnom uticaju duvanskog dima, zatim da se preventivno deluje na one koji nikad nisu pušili da i ne počnu sa tom lošom navikom, te da se utiče na pušače da smanje konzumiranje duvana – ističe Marković. Napominje da skoro trećina odraslih građana u RS konzumira duvan i cigarete.

Postojećim Zakonom o zabrani pušenja na javnim mestima RS pušenje je zabranjeno u javnim ustanovama, te objektima u kojima se poslužuju jela, sredstvima javnog prevoza, na radnim mestima i drugo.  Pušenje se dozvoljava u tim objektima samo ako je obezbeđena fizički odvojena prostorija, koja mora biti označena simbolom u obliku cigarete ili natpisom „prostorija za pušenje“ i oznakom „zabranjen ulaz licima mlađim od 18 godina“.

U zdravstenoj inspekciji kažu da zabrana pušenja poštuje u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima i slično u kojima prošle godine nije utvrđeno kršenje Zakona.

–  Problem je u ugostiteljskim objektima kao što su restorani, roštiljnice. Prema izveštajima opštinskih inspekcija u ovim objektima je prošle godine u 29 slučajeva izrečena mera zabrane pušenja i  kazne od 3.100 KM – kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Zakon neprecizan, kazne visoke

U Inspektoratu RS kažu da restorani često imaju odvojen prostor za nepušače, ali se u nekim restoranima u taj prostor ulazi kroz zonu za pušače.

-To nije u redu, ali je problem što je sadašnji zakon tu odredbu precizno regulisao – navodi Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS. Kazne za pušenje na javnom mestu i sada su visoke i kreću se od 100 KM za pojedinca do 15.000 KM za pravna lica.

PIŠE: BORKA BUDIĆ, BLIC

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net