Detalji optužnice protiv Teslićana: Rakića tjerali da pije urin i da se baci niz liticu

0
1942

TESLIĆ – Kada je pretučeni Bogdan Rakić (18) iz Teslića rekao da je žedan, jedan od optuženih iz prtljažnika izvadio je praznu tetrapak bocu od soka, nakon čega su on i saučesnik u nju urinirali, a potom dali izmučenom mladiću da pije urin, što je on i učinio.

To, između ostalog, stoji u optužnici protiv Teslićana Armina Jašarevića (24) i Branka Jurića (23), čije detalje “Nezavisne” objavljuju. Oni su, odlukom Osnovnog suda u Tesliću, pušteni na slobodu! Određeno im je jemstvo u iznosu od po 6.000 maraka.

Tortura se odigrala 1. novembra, kada su, kako stoji u optužnici, po prethodnom dogovoru, a s ciljem da zastraše Rakića, FIAT puntom, kojim je upravljao S.A., odvezli Bogdana na planinu Borja.

“Tokom vožnje su ga pitali: ‘Što si nas drukao policiji'”, stoji u optužnici.

NOŽ U LEĐA: Kada su stigli na Borje, nastavili su makadamskim putem.

“Nakon nekih kilometar vožnje, dolaskom do platoa, optuženi je rekao vozaču da zaustavi i ugasi vozilo i ostavi upaljena kratka svjetla, te da ostane u autu, inače će se i njemu isto dogoditi”, navedeno je u optužnici.

Vozač ostaje u autu, dok su Jašarević i Jurić zajedno sa Rakićem izašli.

“Nakon toga su ga pitali: ‘Što si nas drukao policiji, što si nas izdao, mi se s tobom družimo više od godinu dana, a ti nas prijavljuješ, ti nam zabijaš nož u leđa. Mi ćemo zbog tebe odgovarati na sudu, te ćemo robijati pet godina'”, navodi se u optužnici.

KLEKNUO NA KOLJENA: Rakić se branio da je želio da spase sebe, jer je, kako je tvrdio, ucijenjen za krivična djela koja nije počinio.

“Nakon toga je jedan od optuženih udario Rakića u grudni koš i ovaj se prevrnuo nazad nekoliko metara. Na naređenje optuženih da dođe do njih, on je došao, nakon čega ga udaraju nogama”, navedeno je u optužnici.

Brutalnost koja nastupa još je veća. Uslijedili su udarci nogama po glavi, stomaku, bubrezima, grudnom košu, rukama i nogama.

“Potom su mu naredili da ustane i klekne na koljena, što je oštećeni i učinio, govoreći mu: ‘Sada ćemo te ošišati da ličiš na čovjeka.’ Rakić ih je molio da to ne čine jer ima dugu kosu od šeste godine, na šta se optuženi nisu osvrtali”, navodi se u optužnici.

KRV IZ USTA: Jedan od optuženih potom je izvadio makaze iz jakne, te su počeli naizmjenično da mu sijeku kosu, bradu i lijevu trepavicu na oku.

“Potom su mu naredili da ustane i podigne ruke te da ‘bere jabuke’, pa dok se Rakić nalazio u takvom položaju naizmjenično su ga udarali nogama po grudnom košu i rebrima”, stoji u optužnici.

Rakić pada, otežano diše, dok mu krv ide iz usta i iz nosa, ali se tortura ne završava. Naredili su mu da se skine go, a zatim ga počeli ismijavati.

U tom trenutku Bogdan pokušava pobjeći, ali ga jedan od optuženih stiže nakon petnaestak metara, te, držeći rukom za vrat, vraća ga ispred vozila, gdje su ga nastavili udarati. Tada se pobunio vozač.

Međutim, jedan od optuženih prilazi vozilu i prijeti vozaču.

“Još jednom da to spomeneš i ti ćeš ovako da prođeš”, rekao je vozaču.

Optuženi potom vozaču govori da okrene auto u pravcu odakle su došli, što je ovaj i uradio, a zatim naređuje Bogdanu da trči i pritom se baca tijelom ulijevo na tlo, a potom udesno, što je Rakić i činio. Nešto kasnije naređuju mu da se obuče, a dok se Bogdan oblačio, dobija novo naređenje.

                                                               Branko Jurić i Armin Jašarević

VEZIVANJE SAJLOM: “Optuženi mu je naredio da ne oblači gaće, nego da njima obriše krv iz nosa i usta”, stoji u optužnici.

Optuženi tada iz vozila vadi sajlu i njom veže Rakića za drvo, a pošto se Bogdan žali da otežano diše, odvezao ga je, ali iživljavanje ne prestaje.

“Optuženi su mu naredili da se baci unazad niz liticu u šumi, na šta ih je on molio da to ne radi, a optuženi su mu rekli: ‘Ili ćeš se sam baciti ili ćemo te mi udariti pa ćeš pasti dolje'”, stoji u optužnici.

Bogdan se zatim baca nazad, te se otkotrljao deset do 15 metara, a potom se vraća četvoronoške. Zatim ga jedan od optuženih pita da li je žedan, a kada je rekao da jeste, naređuju mu da pije urin, govoreći mu: “Evo ti, pij.”

Nakon što je popio urin, optuženi ga nastavljaju mlatiti, a zatim mu naređuju da sjedne u vozilo, nazad, iza suvozača, te kreću prema Tesliću.

PRIJETNJE VOZAČU: Tada jedan od optuženih ponovo prijeti vozaču.

“Ako bilo kome zucneš o ovome, doći ću kući i ubiću te”, rečeno mu je.

I na putu prema Tesliću, jedan od optuženih pitao je Bogdana zašto im je smjestio da “padnu zbog dilanja droge”, na šta mu je ovaj rekao da je tako spasavao sebe, a zatim je ponovo premlaćen! Plakao je i zapomagao.

Kod kružnog toka u Tesliću, jedan od optuženih izlazi iz vozila, a potom Bogdana voze blizu diskoteke XL, gdje drugi optuženi izlazi, otvara zadnja vrata, hvata Rakića ispod pazuha te ga ostavlja na pločniku.

Rakić je zadobio nagnječine mozga sa krvarenjem u lobanji, nagnječine očnih jabučica i krvarenje očne jabučice, nagnječine pluća, oguljotine…

ŽALBA: Ipak, svega 17 dana nakon što je potvrdio optužnicu protiv Jašarevića i Jurića, Osnovni sud u Tesliću pustio ih je na slobodu!

“Zabranjeno im je napuštanje boravišta i putovanje za vrijeme trajanja krivičnog postupka, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava. Zabrana se odnosi i na korištenje lične karte za prelazak državne granice BiH”, rekla je za “Nezavisne” Suzana Bajbić-Borić, portparol Osnovnog suda u Tesliću.

Slobodanka Lukić, službenik za informisanje Okružnog javnog tužilaštva Doboj, kaže da su se na ovu odluku žalili Okružnom sudu u Doboju.

Izvor: Nezavisne novine