17/12/2017 07:41
NAJNOVIJE VIJESTI
Dual radari uhvatili 3,6 miliona KM

Dual radari uhvatili 3,6 miliona KM

Banjaluka – Mobilni radarski sistemi, poznatiji kao dual radari na putevima Republike Srpske prošle godine evidentirali su 76.862 prekršaja, zbog čega nesavjesni vozači moraju da plate ukupno 3,63 miliona maraka na ime kazni.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i dodali da se u kontroli saobraćaja na području Srpske koriste tri mobilna radarska sistema, koji automatski mjere prekoračenje dopuštene brzine.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović je kazao da su već vidljivi rezultati kontrole brzine kretanja vozila. On je istakao da je, prema za sada još nezvaničnim podacima, u 2016. godini povećan broj saobraćajnih nesreća za oko pet odsto u odnosu na 2015, ali su smanjene njihove posljedice, odnosno broj poginulih i teško povrijeđenih.

– U 2015. godini je zabilježeno oko 9.300 saobraćajnih nesreća, a lani njih 9.782. Smanjen je broj poginulih, pa je 2015. godine život u saobraćaju izgubilo 151 lice, dok je lani na putevima poginulo 130 ljudi. Manje je i teško povrijeđenih, kojih je prošle godine bilo 696, a godinu prije 752 – naglasio je Radović.

Radović ovakve podatke tumači pojačanom i boljom kontrolom brzine kretanja u saobraćaju.

– Kada broj saobraćajnih nesreća ostane na istom nivou ili se čak i malo poveća, a značajno se smanje posljedice, možemo reći da je to rezultat bolje kontrole brzine – naglasio je Radović.

Republiku Srpsku liječenje povrijeđenih u saobraćaju godišnje košta oko 12 miliona maraka, administrativni troškovi saobraćajnih nesreća iznose više od milion KM mjesečno, dok su materijalni troškovi veći od četiri miliona KM svakog mjeseca.

Lica vozača

Mobilni radarski sistemi su moderni uređaji koji mogu da rade u ručnom modu i automatski – tako što ih saobraćajac podesi i on potom sam bilježi saobraćajne prekršaje.

Radari osim vlastite, imaju i eksternu memoriju, u vidu memorijske kartice, pa kada zabilježe prekršaje odnose se u policijsku stanicu, gdje se čuvaju na računaru. Ove sprave mogu da bilježe i video-zapise kvalitetne rezolucije, tako da je na snimcima moguće vidjeti čak i lica vozača.

Najveće brzine kretanja vozila izmjerene mobilnim radarskim sistemima

– Pelagićevo – u naselju Donji Žabar, motociklista vozio 190 km/č  – ograničenje brzine 50 km/č

– Banjaluka – u ulici Krajiških brigada, izmjerena brzina 162 km/č  – ograničenje 70 km/č;

– Modriča – u naselju Miloševac izmjerena brzina 131 km/č – ograničenje 50 km/č

Izvor/Glas Srpske

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net