Snijeg u Srpskoj – pročitajte servisne informacije

0
1297
Foto Ivana Đurić, Krivaja

Iako snijeg u Republici Srpskoj pada već drugi dan, u Republičkoj upravi Civilne zaštite navode da situacija nije vanredna i da je sve pod kontrolom.

Iz Civilne zaštite poručuju da snijega ima na saobraćajnicama, ali da su nadležne službe još tokom noći počele njegovo uklanjanje sa kolovoza, a rade i čitavo jutro na raščišćavanju.

Iz Auto-moto saveza Srpske navode da je 7.30 časova zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko planinskog prevoja Crni Vrh, na magistralnom putu Zvornik-Tuzla, kao i saobraćnje teretnih vozila sa prikolicom i šlepera preko Romanije.

Saobraćaj se zbog novih snježnih padavina, na većini puteva u Srpskoj od jutros odvija veoma usporeno i otežano, ali najvažnije je da su svi magistralni i regionalni putevi prohodni. Izuzetak je regionalni put Kifino Selo-Ulog, preko prevoja Morine, koji je neprohodan zbog visokih smetova.

Posebno je usporeno saobraćanje u višim planinskim predjelima i preko planinskih prevoja, gdje pored ugaženog snijega na kolovozu ima i leda. Јak vjetar formira snježne nanose na visoravnima i preko planinskih prevoja u donjem Podrinju, a vozačima se upozoravaju na mogućnost obrušavanja lavina na dionicama pored kamenih kosina.

Na području Han Pijeska, odnosno prevoja Han Pogled (Vlasenica-Han Pijesak) za teretna vozila je obavezna upotreba lanaca i ova kategorija vozila saobraća naizmjenično, svakih 15 minuta. Na svim ostalim dionicama koje vode preko prevoja, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca. Na dionicama u usjecima i pored kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe zimskih službi čiste i posipaju kolovoz na svim kritičnim dionicama, ali snijeg koji neprestano pada ostaje na kolovozu. Na svim putnim pravcima neophodna je oprezna i sporija vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu. Posebno je važno držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila i obavezna zimska oprema na vozilima.

Na području opštine Krupa na Uni palo je novih 30 centimetara snijega čija je visina jutros oko 45 centimetara. Јutros su mještani nastavili čišćenje lokalnih kategorisanih puteva, a gorivo obezbjeđuje opština. Preduzeće Prijedorputevi je raščistilo od snijega dva regionalna putna pravca prema Krupi na Uni.

Na području opštine Novi Grad putevi su prohodni, ali je saobraćaj usporen zbog ugaženog snijega na kolovozima. Od juče je  palo novih 17 centimetara snijega čija je visina jutros 25 centimetara.

Nema problema u snabdijevanju potrošača električnom energijom, svi dalekovodi su pod naponom, a na niskonaponskoj mreži kvarova ima na pet trafostanica, ali je riječ o problemima koji nisu riješeni od prošlog vikenda.

Preduzeće Prijedorputevi od sinoć čisti magistrale i regionalne putne pravce. Na graničnim prelazima u Novom Gradu i u Kostajnici nema dužih čekanja i zadržavanja prilikom prelaska granice.

Meteorolozi navode da će snijeg padati i danas u većini dijelova Srpske, dok će u Hercegovini biti susnježice i kiše. Tokom dana na sjeveru i zapadu snježne padavine jačaju i očekuje se 10 do 15 centimetara novog snježnog pokrivača. Na istoku slab snijeg, a na jugu padavine prestaju i biće pretežno suvo i vjetrovito.

Vjetar umjeren sjeveroistični, na jugu i na planinama pojačan. Najviša dnevna temperatura vazduha od minus tri do jedan stepen, na jugu 5 stepeni, na planinama od -6 stepeni Celzijusovih. U Banjaluci oblačno i hladno uz snijeg.

RTRS/Izvor