17/12/2017 07:07
NAJNOVIJE VIJESTI
Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan

Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić.
Badnjak (foto:sarajevo-rs.com) -

Službama bdenija, nalaganjem i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

U pravoslavne domove unosi se badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao. Najstariji muški ukućanin ujutro usiječe hrastovo ili cerovo drvo-badnjak, koji treba odsjeći s tri udarca, tako da padne na istok.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Јosifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

rtrs

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net