Cvijanović: Rudnik i termoelektrana „Gacko“ pokretač privrednog razvoja

0
986

GACKO, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je preduzeće Rudnik i termoelektrana „Gacko“ motor i pokretač privrednog života u ovoj hercegovačkoj opštini.

Cvijanovićeva je danas, nakon sastanka sa načelnikom opštine Gacko Milanom Radmilovićem, rekla da je željela da se uvjeri na koji je način ovo preduzeće, koje je republičkog nivoa, inkorporisano u lokalnu zajednicu, te dodala da ova opština ima sreću, za razliku od nekih drugih lokalnih zajednica, što ima takav sistem koji je veoma stabilan i zapošljava 1.600 radnika iz ove i susjednih opština.

„Naravno da bih voljela da postoje i brojni drugi ekonomski subjekti koji bi funkcionisali tako dobro, ali to, nažalost, nije slučaj“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ju je Radmilović informisao o stanju budžeta, privrednim potencijalima, kako izgleda socijalna karta i koji je nivo zaposlenosti, te o planovima lokalne administracije.

Govoreći o saradnji Vlade Srpske i ove lokalne zajednice, Cvijanovićeva je rekla da je ona zadovoljavajuća.

„Ljudi moraju da organizuju život na lokalnim nivou, a Vlada radi onaj dio posla za koji je i zadužena, a to znači da interveniše prema lokalnim zajednicama onako kako to predviđa i zakon i kako to nalažu neke druge okolnosti i mogućnosti“, istakla je Cvijanovićeva i dodala da u svakoj lokalnoj zajednici postoji mogućnost da se život unaprijedi.

cvijanovic2

Načelnik opštine Gacko Radmilović izrazio je zadovoljstvo posjetom Cvijenovićeve, ističući dobru saradnju sa institucijama Srpske.

Radmilović je pohvalio način na koji je u prethodnom periodu tekao proces zapošljavanja u preduzeću Rudnik i termoelektrana „Gacko“, ističući da su ispoštovane socijalne kategorije, porodice poginulih i ratnih vojnih invalida.

On je istakao dobar rad ovog giganta, komentarišući da su „samo priče“ da će Termoelektrana stati sa radom, da takve priče traju već 15 godina, te naglasio da se ulažu značajna sredstva u otvaranje novog kopa i da ovaj sistem mnogo znači za ovu lokalnu zajednicu.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović danas je posjetila i Radio Gacko i razgovarala sa zaposlenima u ovoj jedinoj radio stanici na području opštine.

Cvijanovićeva je razgovarala i sa rukovodstvom Rudnika i termoelektrane „Gacko“, a sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac.

IZVOR/Srna