Završeni radovi na obnovi crkve u Pribiniću! (FOTO)

0
1969

Završeni su radovi na vanjskom uređenju crkve Sv. cara Konstantina i carice Jelene u Pribiniću koja spada u red najstarijih crkava na području opštine Teslić, tim povodom služena je sveta liturgija i upriličen svečani ručak.

crkva-pribinic

Zbog same dotrajalosti objekta ukazala se potreba za rekonstrukcijom, tako da je 2014. godine Zavod za zaštitu spomenika i kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske uradio projektnu dokumentaciju, da bi godinu dana kasnije uslijedile konkretnije građevinske aktivnosti.

Protonamjesnik, Dragan Marković, istakao je da crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene ima kulturno-istorijski značaj.

„Ova crkva je počela da se gradi 1899. godine, da bi 1900. godina na Sv. Petku ona bila osvećena. Kroz svoj istoriju je nekoliko puta renovirana, a od 2014. godine blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Gopodina Hrizostoma počinje njeno detaljnije uređenje“ – rekao je protonamjesnik Dragan Marković.

pribinic-crkva

Zahvaljujući dobroj saradnji uprave ove parohije sa Zavodom za zaštitu spomenika i kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske, Sekreterijata za vjere i Opštinskom upravom Teslić, ovi radovi su uspješno završeni.

„Opština Teslić dala je svoj puni doprinos za rekonstrukciju, kroz projekat, komunikaciju, stručnu pomoć i kontakte sa nadležnim institucijama. Veoma mi je drago da je uređenje crkve završeno i što je ovo objekat koji će nastaviti da bude simbol Pribinića“ – rekao je načelnik opštine Teslić, Milan Miličević.

Ove godine radovi su bili usmjereni ka detaljnom vanjskom uređenju objekta. U sklopu planiranih aktivnosti na obnovi ove crkve predviđeno je da se završe radovi i na unutrašnjosti zvonika.

Izvor: Opština Teslić/eTeslic