Projekat usavršavanja učenika srednjih škola u Tesliću

0
1075

TESLIĆ, 10. OKTOBRA – Učenici tehničkih zanimanja teslićke srednje škole “Nikola Tesla” već su počeli sa usavršavanjem znanja i vještina u sklopu projekata Market Makers.

Riječ je o jednoj od prvih aktivnosti ovog projekta koja se realizuje u opštinama BEAR područja, odnosno u srednjim školama u Tesliću, Tešnju i Žepču. Učenicima je time pružena prilika da steknu potrebne vještine za rad u najnovijoj generaciji softvera „Solidworks 2016” , a sa čijom se primjenom i uopšte načinom obuke učenika danas lično upoznao načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

market-makers-650x425Prema riječima načelnika opštine Teslić Milana Miličevića riječ je o još jednom projektu koji se realizuje u srednjoškolskom centru, a koji ima za cilj da đaci koji izlaze iz ove škole budu osposobljeni kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada, a i da za one koji se odluče da studiraju sam prijemni ispit bude olakšan, a i samo prilagođavanje novim tehnologijama koje su praktično svuda prisutne u pogonima koje se bave ovom vrstom proizvodnje.
„Do sada je to bio problem jer su se i sami privrednici žalili da radna snaga koja izlazi iz srednjih škola, ne samo u Tesliću, nego u cijeloj Republici Srpskoj, nije prilagođena savremenim trendovima pa ih onda oni moraju doedukovati, trošiti dodatna sredstva i vrijeme, a diploma sa kojom su izlazili iz srednje škole sama po sebi nije bila dovoljna da se prilagode tim novim trendovima u metalskoj i drugoj industriji” – rekao je Miličević, dodavši da je Opštinska uprava sufinansirala ovaj projekat, što će nastaviti raditi i ubuduće.
Pomoćnik direktora škole „Nikola Tesla” Veso Đukanović ukazao je na značaj softvere, jer kako je naglasio, u pitanju je najnovija generacija softwera „Solidworks 2016” u čiju pomoć učenici mogu da razvijaju svoje znanje i vještine a koje su vezane za konstruisanje dijelova i sklopova u mašinstvu, u elektrotehnici i takođe u drvnoj struci.
„Ovi programi se koriste u njihovom daljem školovanju na fakultetu, na Mašinski fakultet u BL ovaj softver takođe se koristi i do sada smo mi koristili određene verzije ovog softvera ali su bile zastarjele” – pojasnio je Đukanović, dodavši da će ova praksa učenicima pomoći kada se opredjele za dalje studiranje ili odu praktično raditi jer će imati znanje iz rada u najnovijem softveru.
Kroz ovaj projekat je odobreno 60 licenci za dvije škole i dobijeno je 60 licenci za nastavnike i učenike.

Izvor: Opština Teslić