Objavljen konkurs za studentske stipendije

0
1194

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, za šta je budžetom planirano oko dva miliona KM, kao i konkurs za dodjelu stipendija studentima iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu, za šta je obezbijeđena 191.000 KM.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da će studentima koji studiraju u Srpskoj biti dodijeljeno 1.000 stipendija, odnosno u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija 730 stipendija, a u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa 236.
“Studentima sa invaliditetom sva tri ciklusa koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica biće dodijeljeno 16 stipendija, a studentima prvog ciklusa sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 18 stipednija”, pojasnio je Malešević.

Prema njegovim riječima, stipendija iznosi 2.000 KM po studentu i isplaćuje se tokom 10 mjeseci u iznosu od po 200 KM.

“Studentima koji studiraju u inostranstvu biće dodijeljeno 70 stipendija i one se isplaćuju jednokratno. Visina stipendije zavisi od broja studenata koji ispunjavaju uslove konkursa, a uglavnom iznosi 2.000 KM na prvom ciklusu studija, 2.500 KM na drugom i 3.500 KM na trećem ciklusu po studentu”, precizirao je Malešević.

On je naglasio da su detalji konkursa, koji je otvoren do 28. novembra, objavljeni na portalu Vlade Srpske, odnosno stranici Ministarstva.

Malešević je dodao da će biti dodijeljen isti broj stipednija, kao i prošle godine, i da će iznosi biti isti.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da studenti koji studiraju u inostranstvu, da bi dobili stipendiju Ministarstva, moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Prema njenim riječima, ako je riječ o studentima na prvom ciklusu studija moraju imati upisanu drugu godinu, osim studenata koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama.

“Studenti koji studiraju na drugom i trećem ciklusu u inostranstvu mogu ostvariti pravo na stipendiju od prve godine drugog ciklusa ili prve godine trećeg ciklusa, s tim da im se računa prosjek ocjena u prvom, odnosno drugom ciklusu”, precizirala je Pejićeva.

Ona je dodala da na svakom ciklusu studenti moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Prema njenim riječima, uspješni studenti koji studiraju u Srpskoj moraju imati prosjek najmanje 8,5, a studenti koji spadaju u ostale kategorije – djeca poginulih boraca, socijalne kategorije, porodice sa više studenata – moraju imati prosjek najmanje osam, kao i oni koji dolaze iz izrazito nerazvijenih opština.

“Studenti sa invaliditetom, da bi dobili stipendiju Ministarstva, moraju imati prosjek najmanje sedam i po”, dodala je Pejićeva.

Izvor: Glas Srpske