Obilježeno 25 godina od formiranja Teslićkih brigada

0
1160

TESLIĆ, 14. OKTOBRA – U Gornjem Buletiću kod Teslića, juče je služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen obilježje palih boraca proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i posthumnom dodjelom 24 odlikovanja palim porcima Vojske RS, odnosno, njihovim porodicama, obilježeno je 25 godina od formiranja Teslićkih srpskih brigada.

Vijence na spomen obilježje tom prilikom položili su: porodice poginulih boraca, predstavnici republičke, opštinske i mjesne Boračke organizacije, predstavnici Opštinske uprave Teslić, izaslanik Predsjednika RS, članovi Ravnogorskog pokreta okrug ”Borja”, te predstavnici političkih partija.
Predsjednik teslićke Boračke organizacije, Stanko Stanković, istakao je da su teslićki borci braneći svoja ognjišta i Republike Srpske od početka pa do kraja bili na visini zadatka, ali da je za to nažalost plaćena visoka cijena. „Teslić je platio visoku cijenu kada su u pitanju životi srpskih boraca, ukupno sa opštine Teslić poginulo je 549 boraca, ranjeno je oko tri i po hiljade što lakše, što teže” – rekao je Stanković.
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS, Duško Miletić, rekao je da su odlikovanja teška onoliko koliko je vrijedno djelo za koje se odlikovanje dodjeljuje. „Pojednostavljeno rečeno, djelo za koje se ova odlikovanja dodjeljuju su Republika Srpska” – istakao je Miletić.
Predstavnici lokalne vlasti istakli su da bez obzira što su obaveze republike da se brine o boračkoj populaciji iz opštinskog budžeta izdvajaju značajna sredstva za ostvarivanje dopunskih prava boračkih kategorija, smatraju da republička vlast mora posvetiti više pažnje prema boračkoj populaciji, pogotovo prema demobilisanim borcima.
„Konkretno ću reći da je to oko 200.000 KM na godišnjem nivou direktne pomoći vezano za rješavanje boračke problematike, stambeno zbrinjavanje, a i liječenje boračkih kategorija” – pojasnio je tom prilikom predsjednik Skupštine opštine Teslić, Željko Perišić.
14. oktobra 1991. godine u Gornjem Buletiću je iz tadašnje 19. partizanske brigade formirana Teslićka srpska brigada koja je nešto kasnije, zbog lakšeg operativnog rada, podijeljena na prvu i drugu brigadu, pokrivajući blizu 190 km fronta.