Kuće i ulice ponovo pod vodom

0
1214

Banjaluka – Tokom snažnog nevremena koje je juče pogodilo veći dio Srpske poplavljene su desetine stambenih i poslovnih objekata, a saobraćaj na više putnih pravaca bio u prekidu.

Na pojedinim ugostiteljskim objektima i saobraćajnicama pričinjena je i materijalna šteta, a brojna su  naselja ostala bez struje.

slikacitava

Haos u Banjaluci

Banjalučkim ulicama juče su tekli potoci. Najteže stanje bilo je na zapadnom tranzitu, u naselju Nova varoš, gdje je voda poplavila desetak stambenih i poslovnih objekata.

U ulici Krajiških brigada saobraćaj je bio prekinut. Voda je za samo pet minuta u potpunosti ispunila kuću Dubravke Drča u ovoj ulici.

– Ovo je strahota. Kupim pacove i vodu po dvorištu, a o namještaju i uređajima u kući da i ne govorim. Sve je uništeno – priča kroz suze Drča i dodaje da je za sve kriv odvod na putu koji nije dobro urađen.

Voda je ušla i u podrume porodične kuće Popović u toj ulici ali srećom uspjeli su dekama da “odbrane” kuhinju i sobe.

– Stalno nam se ovo dešava jer je urađen loš  nagib. Čim je neka kiša nas poplave ne zaobilaze. Ne znamo više šta da radimo i kako ovaj problem da riješimo – ogorčeni su Nedeljko i Drena Popović.

Stanovnici Nove varoši juče su ispumpavali vodu iz dvorišta i čistili mulj. Vode je u ogromnim količinama bilo i u samom centru Banjaluke, pa je, između ostalih ušla i u podrume i garaže hotela “Bosna” i u druge objekte, a poplavljena je i gradska tržnica. Voda se probila i između naselja Starčevica i Obilićevo u nekoliko pomoćnih i garažnih objekata, a dosta problema je izazvala i u naseljima Lauš, Borik i Rosulje. Na sve ugrožene lokacije odmah su izašle ekipe vatrogasne brigade i komunalnih službi.

Ova naselja obišao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović koji je istakao da je za samo pola sata u Banjaluci palo 47 litara vode po kvadratnom metru.

– Ovo je ogromna količina padavina i kanalizacija to ne može izdržati, tako da se voda izliva na saobraćajnice. Veliki problem nam predstavljaju bujične vode i potoci koji se aktiviraju usljed obilnih kiša – naveo je Gavranović, koji juče sazvao sjednicu gradskog štaba za vanredne situacije. Štab je donio zaključak da sve nadležne gradske komunalne službe i dio jedinica civilne zaštite budu u pripravnosti.

Kostajnica, Srbac i Višegrad

Nova bujična poplava u centru Kostajnice, usljed izlivanja rječica Tavija i Bubnjarica, ostavila je iza sebe pravu pustoš. Ogromna količina vode za manje od pola sata napunila je korito ovih rječica. Voda se izlila na ulice, a njena dubina bila je gotovo jedan metar.

Načelnik Kostajnice Drago Bundalo izjavio je da je nakon slične poplave u julu, koja je potopila samo dio okolnih ulica, ova potopila i dobar dio centra grada.

Obilna kiša prouzrokovala je poplave i u užem gradskom jezgru Srpca, a zaplavljen je veliki broj kuća u naseljima Crveni Jarak i Mali Sitneši. Nevrijeme je pogodilo i višegradsku kotlinu, a obilna kiša je poplavila ulice i oštetila seoske puteve. Kiša je neprestano padala jedan čas, a ulicama su tekle rijeke zbog čega nekima od njih nije bilo moguće saobraćati automobilima. Saobraćaj je juče bio zaustavljen na putevima Srbac-Prnjavor,  Srbac-Sitneši, Kozarska Dubica – Kostajnica, Kozarska Dubica – Prijedor te putu Teslić-Blatnica.

Meteoalarm

Na području Banjaluke, Prijedora, Foče i Višegrada juče se zbog snažnog nevremena uključio žuti meteoalarm, a nad Balkanom se formira visinski ciklon “Branko” koji donosi nove grmljavine, oluje, pljuskove i grad. Na međunarodnim vremenskim servisima upozorava se da bi ove količine padavina mogle da uzrokuju veće poplave.

Žuti meteoalarm bio je uključen i u FBiH za područje Sarajeva, Bihaća  Mostara, Livna i Tuzle  što predstavlja potencijalno opasno vrijeme. Mostar je poslije podne zahvatilo nevrijeme zbog čega su se gradske ulice za manje od pola sata pretvorile u rijeke.

Dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Draško Rudan kaže da se i idućih dana očekuju izraženiji pljuskovi, praćeni grmljavinom, jakim udarima vjetra, a ponegdje i gradom.

– Ono što će biti karakteristično za ovaj ciklon koji stiže sa Alpa su jaka električna pražnjenja, pa možemo očekivati izražajne grmljavinske nepogode, naručito u noći utorak na srijedu u većem dijelu zemlje – istakao je Rudan.

Istakao je da će temperatura biti ispod prosjeka za ovo doba godine, i kretaće se od 19 do 25 stepeni Celzijusa te da bi padavine u četvrtak trebalo polako da krenu da jenjavaju.

Semberija

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS i na području Semberije očekuju se veoma obilne padavine. Procjenjuje se da će na području Bijeljine i u okruženju do danas pasti od 40-60, a u toku dana oko 20 litara po kvadratnom metru.

U Gradskom štabu za vanredne situacije Bijeljine stanovništvo upozoravaju ako su u naseljima koja gravitiraju pored riječnih i bujičnih vodotoka na maksimalnu opreznost i sugerišu im preventivne mjere sklanjanja materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena.

Upozorenje su izdali i u opštinama Zvornik i Foča.

IZVOR/GLAS SRPSKE