JEDINI ČASOVNIČAR U TESLIĆU: U Ankinoj radnji mušterije dijele i radost i tugu (FOTO)

0
1523

Zanat nije naslijedila od djede ili oca, već je muka natjerala Anku Panić (55) iz Teslića da počne popravljati satove.

Kada joj je muž poginuo u ratu završila je kurs za sajdžiju i zakupila mali prostor u centru Teslića. Od tada se uspješno bavi ovim poslom, a i danas je jedini časovničar u Tesliću.

– Ostala sam sa dvije kćerke, a uvijek sam volela precizne stvari. Tako je pala odluka – prvo obuka u Banjaluci, a onda sam sebi popravila srušeni poslovni prostor, iznajmljen od opštine – prisjeća se početaka Anka Panić.

Skromno kaže da nije vrhunski majstor, ali da je iskusnije kolege poštuju, tako da zahtjevnije popravke radi u saradnji sa njima. Priča da mušterije danas najviše dolaze zbog promjene ručki, iglica ili baterija na satu.

– Takvi su moderni satovi, ali ljudi često nose i stare satove iz uspomene prema roditeljima, djedi ili baki. Donose ih na čišćenje, popravak i brižljivo čuvaju – navodi Anka.

Ipak, u Ankinoj radnji se ne popravljaju samo satovi, već tu mnogi Teslićani dolaze kada im je teško zbog privatnih problema, ali i kada ih nešto obraduje – da podele sreću.

Lokacija u centru grada, ali i dugogodišnja tradicija doprinose da Ankina radnja rijetko kad bude prazna. Ako joj nisu došli kao mušterije, sugrađani se često zateknu kod Anke na „čašici“ prijateljskog razgovora.

– Meni je lijepo, jer volim da budem sa narodom. Ćerke su odrasle, jedna živi u Banjaluci, a druga u Italiji. Koliko god zaradim, meni je dovoljno, ali ako čovjek hoće da radi može se živjeti od ovog posla – poručuje Anka.

Smatra da su zanati zapostavljeni u obrazovnom sistemu, što nije dobro, jer čovjek sa zanatom uvijek ima “hljeb u rukama”. Kaže da zantlije posebno dobro rade u većim gradovima.

– Ne prolaze loše ni u malim sredinama poput Teslića. Pa koliko danas imate obućara, krojača ili, evo, časovničara? Mi nemamo konkurenciju, a toliki narod je nezaposlen – kaže Anka.

Poručuje mladim ljudima da ne postoji bezizlazna situacija i da ne trebaju čekati da drugi riješe njihov problem, već da sami preuzmu incijativu.

Zanati bitni za turističku ponudu

Svi zanati, a posebno oni koji su danas rijetki, posebno su važni za podneblja sa izraženom turističkom ponudom, poput Teslića, smatra turizmolog Dobrivoje Klječanin.

– Gost hoće da mu je sve na dohvat ruke, kako časovničar, tako krojač ili obućar. Ipak, posebno su bitna tradicionalna zanimanja poput bačvara ili kovača, koja su gotovo nestala, a postoji interesovanje za njihove proizvode – kaže Klječanin.

Izvor: Blic