Tajna jagoda iz Slatine – Nezapamćen rod i prodaja

0
1826
Japanska razvojna agencija (JICA) u saradnji sa opštinom i Udruženjem mladih i žena “Sara” iz Srebrenice, pokrenula je aktivnost na evidentiranju i objedinjavanju podataka o određenim seoskim potencijalima koji se mogu koristiti za razvoj turizma na selu ili ruralnog turizma.
Slične aktivnosti i planove Japanci sprovode i u opštinama Bratunac i Rogatica gdje već nekoliko godina realizuju orojekat “Izgradnja mira kroz ruralni razvoj”. Cilj je da se okupe sva seoska domaćinstva zainteresovana da učestvuju u stvaranju jedinstvene turističke ponude.
Oni će moći da plasiraju svoje proizvode i usluge turistima, kao što su smještajni kapaciteti, domaća organska tradicionalna jela, piće, napitke i druge sadržaje.
U ponudu može da bude uvršteno i učestvovanje turista u određenim aktivnostima i poslovima kao što su berba ljekovitih trava, gljiva, borovnica, šetnje u prirodi, kupanje i drugi sadržaji na Drini i jezeru Perućac, prisustvo ili učešće u nekim poljoprivrednim radovima, berbi voća, pečenju rakije ili spremanju zimnice i drugih proizvoda na tradicionalni način ovog kraja, učešće u nekim igrama, takmičenjima i slično.
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti ove opštine Bego Bektić kaže da su održani sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica i upućen je poziv građanima da učestvuju u realizaciji ovog projekta, a prvi korak je izrada kataloga njihovih turističkih potencijala.
Svim zainteresovanim stanovnicima ove opštine omogućeno je da se uključe u ovaj projekat, da promovišu svoje turističke potencijale i ideje, stare zanate i usluge, domaće kulinarske specijalitete kao i proizvode kućne radinosti i što je posebno značajno – čisto organsko voće i povrće za spremanje jela, pića i napitaka kao i drugu zdravu hranu.
Nezavisne