Rijad: Prodaćemo vaše obveznice i ugroziti dolar

0
1109

Rijad – Saudijska Arabija prijeti SAD da će prodati američke obveznice i ugroziti vrijednost dolara, ako bude objavljeno posljednje poglavlje istrage o terorističkim napadima iz 2001. godine u Njujorku, koje, navodno, tereti određene saudijske čelnike.

Rijad ne želi da u američkom Kongresu prođe zakon koji dozvoljava objavljivanje cjelokupne istrage o tome da li se Vlada u Rijadu može smatrati odgovornom za terorističke napade od 11. septembra.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir je za vrijeme posjete Vašingtonu u prošlom mjesecu zaprijetio da bi Saudijska Arabija mogla da proda 750 milijardi dolara vrijedne američke obveznice, što bi uveliko moglo da utiče na američku ekonomiju i vrijednost dolara.
Brojni stručnjaci ne vjeruju da bi se Saudijska Arabija mogla odlučiti na ovakav potez jer bi to uzdrmalo i njenu ekonomiju, ali samo postojanje ovako ozbiljne prijetnje potvrđuje sve lošije odnose između dugogodišnjih saveznika, navode američki mediji.
Jedan dio američke javnosti već godinama traži od predsejdnika Baraka Obame da dovrši istragu o napadima 11. septembra, što bi, smatraju mnogi, moglo dokazati upletenost tadašnjih vlasti u Saudijskoj Arabiji u sam napad.
“Nevjerovatno je i pomisliti da bi američke vlasti mogle stati iza Saudijske Arabije, a na štetu vlastitih građana”, rekla je Mindy Klajnberg, čiji je muž poginuo u Svjetskom trgovinskom centru.
Obama ove sedmice putuje u Rijad, ali još nije poznato da li će nesuglasice oko 11. septembra biti tema razgovora.
Saudijske vlasti negiraju da imaju bilo kakve veze sa napadima iz 2001. godine, a službena istraga nije mogla da dokaže nikakvu umješanost.
Ali, brojni kritičari naglašavaju da je službena istraga, ipak, ostavila mogućnost da su u napadu na Svjetski trgovinski centar 2001. godine učestvovali neki visoki saudijski službenici.
Posljednje poglavlje istrage, koje se sastoji od 28 stranica, nikada nije javno objavljeno, a tu se, navodno, kriju dokazi o finansijskoj povezanosti Saudijske Arabije i terorista, navode američki mediji.

Agencije