Provjera znanja malih maturanata

0
1049

Banjaluka – U svim osnovnim školama u RS danas i sutra biće održana eksterna provjera učeničkih postignuća iz srpskog jezika i matematike.

Učenici devetih razreda rješavaće razne zadatke sa računskim operacijama i pokazati koliko znaju padeže, glagole i ostale gramatičke začkoljice.

Zbirke zadataka koji su u testovima dostavljene su još 1. februara svim školama i objavljene na njihovim sajtovima kako bi đaci imali dovoljno vremena da se pripreme i nauče gradivo koje ranije možda nisu savladali.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je ove godine prvi put svih 187 osnovnih škola obuhvaćeno eksperimentalnim vrednovanjem učeničkih postignuća.

– Već smo formirali regionalne komisije i održali sastanke sa članovima tih komisija kako bismo utvrdili neophodne detalje. Organizovana je i obuka nastavnika koji će pregledati testove – rekao je Damjanović.

Cilj eksperimentalnog testiranja je, kako dodaje, uvođenje male mature koja je u školskoj 2017/18. godini predviđena i Strategijom razvoja obrazovanja RS.

Glars Srpske