POTREBAN SASTANAK O REALIZACIJI ZAJEDNIČKOG STAVA O REFERENDUMU

0
1178

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zakazati sastanak sa zvaničnicima iz Srpske da bi se dogovorili o realizaciji stava iz zajedničke izjave da će se izaći na referendum o 9. januaru kao Danu Republike, te naglasio da je potreban konsenzus.
“Potrebno je da svi budemo zajedno, jer 9. januar to traži od nas. Ne možemo se separatno ponašati”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je za RTRS izjavio da su se i vlast i opozicija hvalili tim sastankom koji je zajedno održan 29. novembra prošle godine.

“On je zista bio potreban i meni je drago što sam mogao da budem dio toga. Ne vidim razlog zašto oni koji su učestvovali tada, ne bi ponovo došli da vidimo kako ćemo sa onim što smo sami zaključili jer smo svi bili dio te zajedničke izjave, zajedničkog dogovora”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da taj sastanak održan na njegov poziv i u prostorijama predsjednika Republike i da je zadužen da vodi računa o zaključcima koji su tamo potpisani.

On je naveo da ove sedmice ističe rok od 120 dana i da je neophodno da se sastanu.

“Zakazaću sastanak, a ako ga budu izbjegavali, ja ću ga opet zakazati”, rekao je predsjednik Srpske i poručio da je potrebno nastaviti konsultacije.

On je naveo da ima namjeru da sastanak zakaže u periodu od sutra do utorka, zavisno od mogućnosti svih učesnika da se odazovu u tom periodu.

“U izjavi stoji ta potreba, i gotovo odluka, a potrebno je samo da usaglasimo referendumsko pitanje. Mislim da ne smeta nikome da ono glasi – Da li ste za to da se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske, i da s tim pitanjem izađemo u narednim mjesecima pred građane da kažu svoj stav”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se u vezi sa referendumom o radu Suda i Tužilaštva BiH čeka konsenzus.

“Kada budemo imali opšti konsenzus u Republici Srpskoj da to održimo, mi ćemo da održimo. Sada ga nemamo, jedni hoće, jedni neće”, rekao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da to pitanje sada, na kratko, može biti ostavljeno na stranu i da se pažnja usmjeri na Dan Republike.

“Već u junu, kao što je Ustavni sud i tražio, moraće da se ima odgovor na to pitanje, a mislim da je referendum najbolji mogući odgovor”, zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra prošle godine da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Na sastanku zvaničnika iz Srpske 29. novembra dogovoreno je da se u narednom periodu, na osnovu odluke Narodne skupštine Srpske, organizuje referendum koji bi se odnosio na pitanje da li narod u Republici Srpkoj podržava ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržava da 9. januar ostane praznik Srpske.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika Srpske tada su se odazvali potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić. SRNA