Dodik dao milione maraka za odbranu haških optuženika

0
1272

“Jedina pomoć koju odbrana generala Ratka Mladića u ovom momentu dobija je od Republike Srpske, a u tome najveću ulogu ima predsjednik Dodik” – kaže advokat Lukić

Vlada Republike Srpske, prije mjesec dana, donijela je odluku o jednokratnoj finansijskoj pomoći haškim pritvorenicima iz Republike Srpske od ukupno 40 hiljada maraka. Javnosti je gotovo nepoznato da su, odlukom Milorada Dodika, pojedini optuženici iz budžeta RS-a dobili milione maraka.

Kako SB saznaje, troškove Mladićeve odbrane, koji su milionski, do sada je uglavnom pokrivao Milorad Dodik. Odmah nakon hapšenja Ratka Mladića, njegov sin Darko obreo se u Banjoj Luci i od Milorada Dodika zatražio finansijsku pomoć za očevu odbranu. Sastanak je prošao u tajnosti. Novinarima koji su ga čekali Darko je tvrdio da se sa Dodikom susreo zbog dokumentacije RS-a koja će pomoći odbrani.

Međutim, nedugo potom Dodik je iz budžeta RS-a izdvojio 50 hiljada eura za Mladićeve advokate. Da je Dodik slab prema bivšem komandantu Vojske RS-a, pokazalo se više puta. Naime, Dodik je od hapšenja Ratka Mladi}a 2011. izdvojio najmanje 500 hiljada maraka za njegov advokatski tim. Prvi Mladićev beogradski advokat Miloš Šaljić procijenio je da bi Mladićeva odbrana mogla koštati najmanje dva miliona eura. On je za SB kazao da je Milorad Dodik uvijek bio na raspolaganju Mladićevoj odbrani.

“Dodik nam je pomagao finansijski, ali i pribavljanju dokumentacije. Za nas je bilo veoma važno što je članovima tima odbrane dozvolio da nesmetano pristupe arhivama i dokumentaciji. Mi radimo sa vrlo skromnim i ograničenim sredstvima i zbog nedostatka novca naši branioci u Haagu rade za daleko manje honorare nego što pravilnici Tribunala propisuju. Honorari su manji kako bismo imali novca za pribavljenje dokaza, svedoka i veštačenja koja su izuzetno skupa. Suđenje traje već četiri i po godine, prvostepenu presudu očekujemo za dve godine, a konačnu 2019. godine. To znači da će nam još puno novca trebati”, kaže ovaj beogradski advokat.

On nije znao da kaže koliko je tačno Dodik do sada novca dao Mladićevom sinu. Darko Mladić, kada je čuo zbog čega ga zovemo, rekao je da je u inostranstvu i da će ga razgovor zbog rominga skupo stajati i obećao da će izjavu za SB dati nekom drugom prilikom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko oštro je kritikovao odluke Republike Srpske da pomogne finansiranje odbrane Ratka Mladića. Međutim, na njegove kritike niko se u RS-u nije osvrtao.

Nenad Stevandić, bivši poslanik SDS-a, tražio je od Dodika da za Mladića izdvoji znatno više novca. “Riječ je o tome da mi trebamo odbraniti karakter rata kojim je stvorena RS i tu treba da se pokažemo. A da bismo to pokazali, nedovoljno je 100.000 maraka“, kazao je Stevandić.

Advokat Branko Lukić kaže da Mladićeva odbrana od Vlade Srbije nije dobila ni jedan dinar. “Jedina pomoć koju odbrana generala Ratka Mladića u ovom momentu dobija je od Republike Srpske, a u tome najveću ulogu ima predsednik Dodik. Bez njegove želje i operativnosti, od toga ne bi bilo ništa. Tražili smo pomoć i od Srbije, ali nismo je dobili”, kaže Lukić.

On ističe pomoć Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a i odličnu saradnju sa direktorom tog centra Miloradom Kojićem. “Proveo sam dva i po meseca u njihovim kancelarijama. Obezbedili su mi mogućnost da radim u Banjaluci i pomoć zaposlenih. Dobijamo svaki vid pomoći koji smo tražili, prvenstveno dokumentaciju, i mogu samo da uputim reči hvale”, kaže Lukić.

Preko ovog Centra pomoć u desetinama hiljada maraka, iz Vlade RS-a u Haag, stizala je i Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću, Ljubiši Beari, Radivoju Miletiću, Vinku Pandureviću, Mići Stanišiću, Vujadinu Popoviću, Dragi Nikoliću, Stojanu Župljaninu i nedavno preminulom Zdravku Tolimiru.

Upućeni u prilike tvrde da je Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a, imala važnu ulogu u odlučivanju kome će i s koliko novca Dodik pomoći.

freshpressinfo