19/02/2018 06:47
NAJNOVIJE VIJESTI
DANAS POČINJE UPIS PRVAČIĆA

DANAS POČINJE UPIS PRVAČIĆA

U Republici Srpskoj danas počinje upis prethodno evidentirane djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2016/17. godinu, koji će se odvijati i tokom maja po rasporedu kojeg utvrđuju škole.
U prvi razred školske 2016/2017. godine upisuju se djeca koja su rođena 2010. godine i djeca rođena 2009. godine koja iz određenog razloga nisu bila upisana u prvi razred, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

Mogu da se upišu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, kao i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili iz drugih razloga nisu upisana u školu.

Pri upisu djece u prvi razred prilaže se ljekarsko uvjerenje, izdato od nadležne zdravstvene ustanove, kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu.

Komisiju za upis djece u prvi razred imenuje direktor škole, a čine je tri člana, i to stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave.

Ukoliko komisija uoči poteškoće u razvoju djeteta, dužna je da pribavi mišljenje stručnog lica, te da od nadležne ustanove, na osnovu navedenog mišljenja, zatraži utvrđivanje stepena i vrste ometenosti u razvoju.

U školskoj 2014/2015. godini i 2015/16. godini bilježi se povećanje broja upisanih učenika u prve razrede, gdje je u prve razrede školske 2014/15. godine upisano je 10.505 a 2015/16. godine 10.517 učenika, pa se očekuje da će se taj broj održati i u narednoj školskoj godini.

SRNA

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net