Niko se ne inati bolje od Putina: Rusi planiraju zabranu letova zapadu preko njihove zemlje!

0
1039

1_285481

Zabrana bi dovela do dužih letova, većih troškova za gorivo i drugih dodatnih troškova za europske prijevoznike. Prema zadnjim procjenama, potencijali gubitci se računaju u milijardama eura.

Kako se odnosi između zapada i Rusije zaoštravaju, tako se spominju sve veće sankcije i jedne i druge strane. Dok su Amerikanci i zemlje Europske unije više usredotočene na gospodarske sankcije, Rusi su se odlučili na izravniji pristup. Najnovija ideja ruskog Ministarstva vanjskih poslova imat će izravan utjecaj na građane Eurpoe. Razmišljaju o tome da zabrane sve letove aviona preko svog teritorija.

To se spominje kao najnoviji odgovor Rusa na gospodarske sankcije koje provode zemlje Europske unije i Amerikanci. Iako na prvu zvuči jako opasno za Rusiju, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prijetnje zapada ne igraju veliku ulogu sve dok je ogroman komad Europe ovisan o ruskom plinu. Čak i da se taj dio Europe nekako energetski osamostali i prestane biti ovisan o ruskom plinu, to neće utjecati na Rusiju. Istog trenutka kad Europa prestane uvoziti ruski plin, Putin će povećati izvoz plina u Kinu. Naravno, za to vrijeme će otežavati Europi koliko god bude mogao, a zabrana letova mogla bi biti samo prvi korak.

Ovakva zabrana imala bi velik utjecaj na najveće europske zrakoplovne prijevoznike Lufthansa, British Airways i Air France. Zabrane li se letovi preko tog dijela svijeta, ne samo da će građanima Europe biti sve teže i skuplje putovati u Rusiju ili neku državu u njezinoj blizini, već će i spomenute aviokompanije imati neviđen pad prihoda. Zabrana bi dovela do dužih letova, većih troškova za gorivo i drugih dodatnih troškova za europske prijevoznike. Prema zadnjim procjenama, potencijali gubitci se računaju u milijardama eura. Uz to, prijeti realna opasnost od dolaska azijske konkurencije iz zemalja koje Rusija smatra strateškim partnerima.

Rusi zabranili i letove svojim aviokompanijama!

Da je ovakav scenarij realan govori i da je niskobudžetni prijevoznik Dobroljot, u vlasništvu ruskog Aeroflota, otkazao sve letove nakon što je ugovor o najmu zrakoplova otkazan zbog sankcija EU protiv zračnih prijevoznika koji lete na krimski poluotok. Postavlja se smao pitanje kako bi zapad reagirao na ovakve sankcije. Oni se ne mogu okrenuti Kini i drugim zemljama Azije koliko bi htjeli dok je Putin tamo uvijek rado viđen gost.

Još jedno zanimljivo pitanje mje kako bi ovakve sankcije mogle utjecati na Hrvatsku. Kako je LNG terminal na Krku jedno od potencijalnih riješenja za izbacivanja ruskog plina iz Europe, postoji mogućnost da zabrana leta potakne zapad na posumašnu investiciju u tja projekt, samo u da napakoste Rusima. Dok se zapad ne odluči na takve mjere, možemo komotno reći da je Putin majstor inata. Nitko se ne inati bolje od njega!

IZVOR/DNEVNO.HR