Prvakinja BiH u streljaštvu na korak do Olimpijade

0
1019

TESLIĆ – Mladi i uspješni sportisti najbolji su ambasadori Bosne i Hercegovine. No, vraća li im država istom mjerom? Pogledajte priču o mladoj sportistkinji iz Teslića koja se bori za odlazak na Olimpijadu.

Za Tatjanu je boravak u streljani svakodnevnica. Navikla se i na pehare, medalje. Prvakinja je Bosne i Hercegovine, a pored brojnih nagrada bila je druga na streljačkom kupu u Kuvajtu. Na korak je do Olimpijade u Rio de Janeiru.

Ja sam ispunila sve norme za vajld kartu. Šezdeseta sam na evropskoj rang listi što je dovoljno i imam dobre rezultate sa posljednjih takmičenja još samo čekamo potvrdu iz Olimpijske svjetske federacije koja bi trebala doći za par sedmica i tada ću znati hoću li ići ili neću, a ako odem to je ispunjenje sna svakog sportiste“, kaže Tatjana Đekanović iz Streljačkog kluba “Geofon” Teslić.

Streljaštvo je jedan od najskupljih sportova. Puška košta oko 5.000 eura, odijelo iz Koreje oko 1.000, rukavica koja se mijenja na svakih pola godine 60 eura, a za metke Tatjana treba izdvojiti sedmično 10 eura. Stipendija perspektivnog sportiste od 1.000 eura godišnje ne može pokriti ni putne troškove za odlazak na takmičenja.

“Na primjer kad sam išla na Evropsko prvenstvo žalosno je o čemu sportista mora da razmišlja. Ja dva dana prije nisam znala hoću li ići ili neću, a čitavu godinu sam trenirala za to Evropsko prvenstvo i to je dodatni stres i razočarenje“, dodaje  Đekanović.

Na Evropskim olimpijskim igrama u Azerbejdžanu bila je namlađa takmičarka u disciplini vazdušna puška na 10 metara. Kako bi njen san o učešću na Olimpijadi ove godine postao java, svakodnevno trenira naporno, vodi računa o ishrani.

A zbog oštrih doping kontrola, ne smije da koristi nikakve lijekove, kaže čak ni paracetamol.

Izvor: N1