Održana konferencija o ekološkoj proizvodnji

0
1000

TESLIĆ, 18. MARTA – Udruženje preduzetnika i poslodavaca Žepče u saradnji s projektnim partnerom u BiH, Opštinom Teslić, u okviru provođenja projekta ECO FOOD TURA, finansiranog od strane Evropske unije iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovina, danas je u Hotelu „Kardial” održala konferenciju o ekološkoj proizvodnji.

Cilj ove konferencije bio je da se privredni subjekti, opšta javnost i ostali zainteresovani s važnostima razvoja agro-preduzetništva zasnovanog na održivom razvoju i zaštiti životne sredine.
Na konferenciji je predstavljen dokument „Analiza stanja i mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje s posebnim osvrtom na sektor ljekovitog i aromatičnog bilja (MAP sektor – Medicinal and Aromatic Plants) uključujući akcioni plan”, koji je izrađen u okviru provođenja projekta.
Podsjetimo da projekat ECO FOOD TURA uz partnere iz BiH u Hrvatskoj provode Lokalna razvojna agencija „Vjeverica” iz Drenovaca, Agencija za razvoj Vukovarsko srijemske Županije „HRAST”, Opština Drenovci, Poljoprivredni fakultet Osijek i Osnovna Škola „Ivan Meštrović” Drenovci.

Ukupna vrijednost projekta je 397.645,94 EUR, za implementaciju planiranih aktivnosti sa BiH strane granice osigurano je 220.942,49 EUR, od toga EU finansira 84,98 % ili 187.755,36 EUR, a ostatak Opština Teslić.
Svrha projekta je osnovati centre za provođenje usluga i iniciranje novih poslovnih aktivnosti radi podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, zadruga i udruženja u sektoru agrobiznisa, s posebnim naglaskom na eko proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja te razviti zajednički prekogranični ekonomski prostor umrežavanjem, razmjenom iskustava i razvojem novih proizvoda.

Načelnik opštine Milan Miličević je naglasio da projekat ima veliki značaj za opštinu Teslić jer je Opština partner u projektu koji finansira Evropska unija iz IPA programa.
„U okviru provođenja projekta u 2016. godini će biti uspostavljeni agro-biznis i edukacioni centri u Tesliću , te nabavljena oprema za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja (destilatori i sušare). U isto vrijeme to je i edukativni centar gdje učestvuju poljoprivredni proizvođači, a radi se o 10 edukovanih od kojih je izabrano sedam poljoprivrednih proizvođača koji će se baviti proizvodnjom ljekovitog bilja i njihovom preradom. Cilj je da se projekat nastavi kako bi okupio poljoprivredne proizvođače koji bi našli svoj interes u proizvodnji ljekovitog bilja i esencijalnog ulja. Ukupna vrijednost projekta je oko 400.000 eura” – rekao je Miličević.

Korištenje opreme za preradu na principu mašinskog prstena poslužiće kao primjer dobre prakse i podsticaj lokalnom stanovništvu za uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja, što će imati pozitivne uticaje na razvoj i unapređenje agrobiznisa na projektnom području.
Praktičnim primjerom će se zainteresovanim akterima ukazati na prednosti proširenja i preusmjeravanja sa manje profitabilnih proizvodnji na proizvodnju i preradu proizvoda od kojih mogu imati veću profit, kao i na prednosti bavljenja ekološkom poljoprivredom, dobivajući pri tome finalni proizvod veće dodane vrijednosti.

Izvor: Opština Teslić