21/01/2018 15:59
NAJNOVIJE VIJESTI
СрпскаOnline анализира: БиХ – мета или инкубатор исламског тероризма?

СрпскаOnline анализира: БиХ – мета или инкубатор исламског тероризма?

Терористи су побиједили: Европа је у рату, свијет се тресе од страха и нико нема рјешење како да спријечи смрт хиљада невиних људи од стране бомбаша самоубица.

„Да ли је тероризам постао нормална ствар у Европи“  – пита се данас репортер британског листа „Индипендент“.

Док Запад бауља ошамућен од експлозија и немоћан да изађе на крај са одлучношћу исламиста, БиХ за сада остаје релативно мирна, што је необично за земљу коју на Блиском истоку сматрају „предворјем џихада“.

Али јавна је тајна да БиХ не само да служи као регрутни центар за џихадисте који у име Исламске државе гину по Сирији, него све чешће се чује како будући бомбаши-самоубице и њихови налогодавци купују имовину у БиХ и то на локацијама које су стратешки повољне за улазак у Шенген зону и Европску унију, о чему су недавно писали руски и њемачки медији.

Узимајући у обзир геостратешки положај БиХ као најзападније земље са значајном аутохтоном муслиманском популацијом, као и новију историју утицаја радикалних исламских учења и новца из Саудијске Арабије и других исламских земаља, поставља се питање какву ће улогу БиХ играти у свјетском рату против Исламске државе, који је већ у току.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић тврди да се сви наважнији официри ИД, Ал каиде и Муслиманског братства, као и највећи потенцијал радикалних исламиста, војно обучених и са ратним искуством, налазе у Сарајеву. Истовремено, каже Галијашевић, „не постоји организованија терористичка мрежа нити слабија безбједносна политика од сарајевске“.

Затo не изгледа случајно што се непосредно после удара на Брисел негдје из БиХ јавио „Глас уммета“ –портал који на бошњачком језику објављује материјал Исламске државе с поруком да „крсташким земљама“ пријете црни дани и да ће оно што слиједи бити још „жешће и горчије“.

“Неколико војника Хилафета је кренуло у напад опасани експлозивним појасевима, носећи са собом екплозивне уређаје и калашњикове, нападајући прецизно одабране мете у Бриселу”, поручује „Глас уммета“.

И предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић признаје да власти у БиХ имају „парцијални приступ глобалном проблему тероризма“ и да није „задовољан досадашњом повезаношћу полицијских и обавјештајних агенција у БиХ“, што је и разумљиво, с обзиром да се у ФБиХ и Републици Српској, Сарајеву и Зворнику, већ десило неколико терористичких напада од стране радикализованих муслимана.

Званичници из САД и ЕУ су на ове терористичке акте до сада лежерно одмахивали руком, не желећи да им придају значај који придају нападима у Паризу или Бриселу, приписујући их балканском фолклору.

Можда је вријеме да се почне озбиљније схватати разорни потенцијал радикалних исламиста који се у БиХ обучавају, живе или се спремају да дођу.

СрпскаOnline.net 

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net