Vučić: Srbija je faktor stabilnosti i to će ostati

0
1039

aleksandar-vucic-foto-zorana-jevtic-1358526210-255345

NJUJORK – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć za Si-En-En (CNN) da je Srbija faktor stabilnosti i da će to i ostati, što je odlična vest za ceo svet, da Srbija jeste na putu ka Evropskoj uniji, ali ne namećemo sankcije Rusiji, što znači da moramo da štitimo našu ekonomsku i političku budućnost.

U najavi uključenja Vučića u emisiju koja se zove po prezimenu poznate novinarke Kristijane Amanpur, navodi se da je Veliki rat bio rat koji je trebalo da stavi tačku na sve ratne situacije u svetu, ali da stotinu godina kasnije tenzije u Evropi ponovo rastu, posebno između Rusije i Zapada, i da je jedna zemlja koja je bliska stranama Srbija – „saveznik Kremlja koji čeka da se pridruži EU”.

„Zapravo, imamo svoj politički stav koji nije neutralnost. Mi poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući Krim kao sastavni deo te države. Ali u pravu ste, mi nismo nametnuli nikakve sankcije Rusiji, zbog mnogih političkih, ekonomskih, istorijskih i drugih razloga. Danas je Srbija veoma važan faktor stabilnosti u regionu i nadamo se da ćemo uspeti da zadržimo stabilnost u Srbiji i da ćemo imati dovoljno šansi da se postaramo za naš ekonomski razvoj”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je ekonomski razvoj izuzetno značajan za Evropsku uniju, a da je Srbija istovremeno ekonomski veoma bliska i Rusiji, posebno zbog izgradnje Južnog toka, pitanje za premijera Vučića je bilo koliko će to biti teško i za razgovore o ulasku u Evropsku uniju, na šta je Vučić rekao da smo razgovarali sa našim evropskim prijateljima.

„Kao što znate imao sam priliku da razgovaram sa kancelarkom Merkel, premijerom Francuske Manuelom Valsom, a o ovim pitanjima diskutovali smo i sa Manuelom Barozom i komesarom Štefanom Fileom. Naravno, imamo interese o kojima treba da se staramo, moramo da vodimo računa o našim građanima”, naveo je predsednik srpske vlade.

On je podvukao da istovremeno moramo da harmonizujemo naš pravni sistem sa pravnim sistemom Evropske unije.

„Činimo sve da bismo usvojili sve deklaracije i rezolucije koje je Evropska unija već usvojila. Ima malih razlika u mišljenju, ne kada je u pitanju Ukrajina, već kada je u pitanju nametanje sankcija Rusiji. Nadam se da će ljudi u Evropi shvatiti specifičnu situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi, posebno zbog te potrebe koju sam na početku naglasio, da mi moramo da budemo stabilni u budućnosti”, kazao je Vučić.

On je naglasio da nikome nisu potrebne nove krize u srcu Evrope, odnosno problemi, sukobi i ratovi.

„Činimo sve kako bismo bili faktor stabilnosti, činimo sve da unapredimo našu ekonomiju, da budemo moderna država i činimo sve da se priključimo Evropskoj uniji 2020. Da Srbija uradi sve u tom smislu, a da države članice Evropske unije odluče da li smo ispunili očekivanja”, rekao je premijer.

„Mi jesmo na putu ka Evropskoj uniji, ali ne namećemo sankcije Rusiji, što znači da moramo da štitimo našu ekonomsku i političku budućnost. Pričamo o projektu Južni tok, zavisni smo od ruskog gasa, kao i od našeg izvoza u Rusiju, posebno poljoprivrednih proizvoda. To su činjenice sa kojima se suočavamo i ja to ne mogu da poreknem”istakao je Vučić.

„Izabran sam da bih učinio najbolje za naše građane, za ovu zemlju. Zajedno sa svim članovima Vlade, trudimo se kako bismo približili Srbiju Evropskoj uniji. Mi treba da uradimo naš domaći zadatak, da uradimo posao na najbolji mogući način. Istovremeno, ne smemo sebi da nanesemo štetu uvođenjem bilo kakvih sankcija Rusiji”, rekao je premijer Srbije.

Na podsećanje da je Prvi svetski rat „počeo je baš u vašem susedstvu, u Sarajevu” i da li je zabrinuti za situaciju u Evropi sada, Vučić je odgovorio:

„Kao što znate Gavrilo Princip ispalio je taj prvi metak i bilo je različitih procena tog postupka. Mislim na srpsku stranu i nemačku stranu. Ali to je upravo razlog zbog kojeg mi težimo miru, činimo sve kako bismo očuvali našu poziciju faktora stabilnosti u regionu. Da ne stvaramo više probleme, da ne budemo deo problema, već da budemo deo rešenja. Da budemo deo stvaranja moderne države, da stvorimo najbolje moguće uslove u ovom regionu. To je razlog zbog kojeg ne želimo da učestvujemo ni u kakvim sukobima, borbama, ničemu sličnom”.

„Mi moramo da poboljšamo našu ekonomiju. Usvojili smo nove zakone, o radu, zakon o privatizaciji, stečaju kao i set medijskih zakona. To će približiti Srbiju Evropskoj uniji i zato smo toliko strastveni u stavu da se očuva mir u toj zemlji. Istovremeno, to znači da nećemo biti u srcu problema Evrope. To je najbolja pozicija i najbolja poruka koju mogu da vam prenesem”, kazao je Vučić.

Ove večeri, rekao je on, čuo sam dosta toga o problemima u Gazi, sukobima između Ukrajine i Rusije, ali Srbija nije deo tih problema.

„To je odlična vest za ceo svet! Srbija je faktor stabilnosti ovog regiona i to će i ostati. Srbija će postati prosperitetna zemlja, ekonomski razvijena i veoma moderna država. I mislim da su to odlične vesti. Iako moramo da donesemo mnogo teških ekonomskih reformi, sprovešćemo fiskalnu konsolidaciju bez pritisaka sa strane, što je takođe odlična vest za ceo svet”, rekao je Vučić u intervjuu za Si-En-En.

Tanjug