НА ДАНАШЊИ ДАН: ОСНОВАНО СПОРТСКО ДРУШТВО “ЦРВЕНА ЗВЕЗДА”

0
3124

На данашњи дан, 4. марта 1945. године у згради старог ДИФ-а у Делиградској улици званично је основано Омладинско фискултурно друштво „Црвена звезда“.

Тог поподнева остварена је и прва спортска победа. Фудбалери „Црвене звезде“ играли су против екипе Првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а и славили са 3:0. Утакмица је одиграна на игралишту „Студента” пред 3000 гледалаца.

Поред фудбалске, Друштво је имало још седам секција: кошаркашку, стоно-тениску, шаховску, пливачку, атлетску, одбојкашку и веслачку. Фудбалерима и атлетичарима припао је терен С. К. Југославије, кошаркаши и одбојкаши добили су терене боб-клуба на малом Калемегдану, а веслачи и пливачи зграду на Ади Циганлији.

За првог председника изабран је Ђорђе Паљић, за потпредседнике Зоран Жујовић и Слободан Ћосић, а за секретара Љубиша Секулић. Годину дана касније „Црвена звезда“ се спојила са фискултурним друштвом „Студент” и постала Омладинско-студентско фискултурно друштво „Црвена звезда“. Године 1948. секције друштва прерастају у клубове, а већ наредне 1949. године асоцијација тих клубова прераста у Спортско друштво „Црвена звезда“. Оно данас обухвата велики број клубова који се такмиче у одређеним спортским дисциплинама и који су до сада освојили 601 трофеј, од чега 589 титулa националног шампиона и националног купа, 10 титула европског првака и 2 светске титуле, што „Црвену звезду“ чини једним од најуспешнијих спортских друштава, не само у Србији.

[facebook][tweet][digg][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest][follow id=”Username” ]

SRPSKI LEGAT