PODRŠKA DRŽAVOTVORNOJ POLITICI MILORADA DODIKA

0
1082

Udruženje “Republika Srpska – Čast otadžbine” izražava apsolutnu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, odnosno njegovoj državotvornoj politici koju vodi s ciljem očuvanja Republike.
“U ovom veoma složenom geopolitičkom trenutku sa kojim se suočava Srpska i ceo region, predsednik Republike Milorad Dodik, uz podršku tradicionalnih srpskih saveznika pre svega Rusije a delom i Izraela, vodi odlučnu, suverenu i hrabru politiku. Stoga je zaključak najviših organa našeg udruženja, koje čine dokazani ratni komandanti, borci i patriotske snage koje Republiku Srpsku smatraju najvećim stubom odbrane srpskog naroda, da se maksimalno podrži predsednik Republike sve dok bude vodio ovako odlučnu politiku u interesu opstanka i jačanja Srpske, za koju smo se nekad borili”, ističe se u saopštenju iz ovog udruženja.

Udruženje “Republika Srpska – Čast otadžbine” ocjenjuje da je političko stanje u Srpskoj izuzetno složeno s obzirom na kontinuiran i pojačan otvoreni sukob opozicije i vladajućih stranaka, koji obiluje izjavama mržnje i ostrašćenosti s ciljem rušenja postojeće vlasti, bez imalo volje i namjere za neophodni dogovor obje strane kada je riječ o nacionalnim i drugim višim interesima, kao i opstanku Republike Srpske.

“Bezbjednosno stanje se dodatno komplikuje i prijeti da izazove ozbiljnu krizu uz mogućnost eskalacije sa nesagledivim posljedicama za Republiku Srpsku zbog nastavka masovnog hapšenja i procesuiranja boraca pretežno srpske nacionalnosti, kao i zbog aktivnosti opozicije da uz podršku stranog faktora izvede ‘obojenu revoluciju’, odnosno da raznim vanparlamentarnim načinima borbe pokuša da sruši aktuelnu vlast”, naglašava se u saopštenju.

Iz Udruženja navode da se stanje u Srpskoj komplikuje i otvorenim ili prikrivenim prijetnjama međunarodne zajednice uz podršku različitih organa na nivou BiH da se vrše hapšenje ili druge destabilizujuće radnje protiv građana i institucija Srpske, uključujući i predsjednika Republike.

U saopštenju se ističe da su “nosioci aktivnosti destabilizacije u Republici Srpskoj Sud i Tužilaštvo BiH, Sipa i Ustavni sud, dio međunarodne zajednice koji nameće unitarizaciju BiH vršeći pritisak na Srpsku i pokušavajući da oslabe njene institucija i njenu državnosti, kao i dio političkih predstavnika Srpske u zajedničkim organima BiH koji svojim nejedinstvom sa entitetskom vlasti i nečinjenjem ugrožavaju Republiku Srpsku”.

“Takođe, nosioci aktivnosti destabilizacije Srpske su i Ministarstvo bezbjednosti BiH sa ministrom Draganom Mektićem na čelu i Sipa sa Pericom Stanićem koji sprovode odgovarajuće aktivnosti po nalogu Suda i Tužilaštva BiH na štetu Srpske, a ne sprovode aktivnosti iz svojih resora na koje imaju puno pravo i mogućnosti za samostalni rad i na koje ih dodatno obavezuje i Ustav BiH, a koje bi išle u korist Republike Srpske”, ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja upozoravaju da se i Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ i njeno rukovodstvom sa predsjednikom generalom Milomirom Savčićem u ovim izazovnim vremenima svrstala uz jednu političku opciju protiv druge umjesto da se izdigla iznad politike i interesa pojedinaca.

“BORS se morala pokazati kao odlučan stabilizujući faktor u odbrani Republike Srpske, koji bi bio u stanju da poveže i opoziciju i vlast. Nažalost, svojim /ne/činjenjem rukovodstvo BORS-a vodi do daljeg cepanja i slabljenja ove organizacije”, ističe se u saopštenju.

Udruženje “Republika Srpska – Čast otadžbine” dalo je punu podršku održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i ispunjenju odluke iz Dejtonskog sporazuma, prema kojoj je istekao mandat stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.

Ovo udruženje u potpunosti podržava institucije Srpske u njihovim nastojanjima da vrate sve oduzete nadležnosti Republike Srpske garantovane izvornim Dejtonskim sporazumom, jačanju kompletnog bezbjednosnog aparata Srpske, istrajavanje u zahtjevu za zaustavljanjem procesa hapšenja srpskih boraca, borbi za prava boraca, njihovu kategorizaciju, bolje ekonomske uslove, za jedinstvo BORS-a i drugih boračkih organizacija od posebnog značaja.

“Takođe, dajemo punu podršku institucijama Srpske u razotkrivanju namera i aktivnosti stranog faktora i njegovih domaćih saradnika s ciljem destabilizacije Srpske, kao i borbi za jedinstvo i sprečavanje svakih podela u društvu”, kaže se u saopštenju.

Udruženje ocjenjuje da se bezbjednosna situacija na nivou cijele BiH komplikuje i zbog radikalizacije ekstremne vahabističke ideologije i prijetnji terorizmom povratnika iz ratova širom svijeta u redovima “Islamske države”, ali i pripadnika radikalnih elemenata u samoj BiH, kao i u Raškoj oblasti i Kosovu i Metohiji.

Iz Udruženja ukazuju i na velika nezaposlenost, nedostatak stranih i domaćih investicija, prisustvo korpupcije, monopol u velikim državnim i javnim preduzećima, političke podjele u društvu, veliki jaz između bogatih i siromašnih, što predstavlja veliki ekonomski, ali i bezbjednosni rizik i prijetnju stabilnosti Srpske.

SRNA