KAKO SU TESLIĆANI OSTAJALI BEZ IMOVINE (2): Mrtva tražila povrat nekretnina!

0
1336

TESLIĆ – Porodica Envera Numanovića iz Teslića tvrdi da su ostali bez imovine vrijedne više hiljada maraka, koja im je bez ikakvog obavještenja oduzeta i uknjižena na ime druge osobe!

Kako je za Press ispričala Enverova sestra Munevera Marković, riječ je o 700 kvadrata zemlje naslijeđene od pokojnog oca Mehe. Ona tvrdi da su za prevaru saznali tek prošle godine, a dodatni šok je uslijedio kada su shvatili da su osobe umiješane u otimačinu zemlje išle čak dotle da su falsifikovale potpis njihove pokojne majke Atife, koja je umrla još davne 1982. godine, kako bi se dočepali Enverove imovine.

Markovićeva ističe da zbog ove otimačine porodica Numanović namjerava da podnese tužbu protiv Ljiljane Mikanović, predsjednice Osnovnog suda u tom gradu, jer vjeruju da je upravo ona omogućila otimačinu njihove imovine.

Pravo davno umrlo

– Moj brat Enver živi u inostranstvu, a spornu imovinu naslijedio je od našeg pokojnog oca još prije proteklog rata. Imovina se u posjedovnom listu u katastru, ali i u drugim knjigama, vodila na mog brata Envera i niko nije ni slutio da bi moglo doći do nekih malverzacija. Zbog toga smo svi bili u šoku kada smo saznali da je dio imovine bukvalno otet i prepisan na ime druge osobe. Sve je urađeno tako što je neko još 2004. godine u Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove – Područna jedinica Teslić, u ime naše majke Atife Numanović, koja je umrla 22 godine ranije, podnio zahtjev za povrat nekretnina.

Na osnovu tog falsifikovanog zahtjeva, sudija Ljiljana Mikanović donosi dopunsko rješenje po kojem se imovina mog brata dijeli na četiri dijela. Jedan dio dodijeljen je njemu, druga dva mojoj sestri i meni, iako mi to nikada nismo tražile, a četvrti dio dodijeljen je Almasi Mahmutović iz Teslića – objašnjava Markovićeva.

Ona tvrdi da su na sličan način prošli mnogi njeni sugrađani, koji se godinama spore po sudovima u nadi da će nepravda biti ispravljena. Među njima se nalazi i porodica Kuprešak iz Teslića, koji su preko noći ostali bez tri porodične kuće i cjelokupne imovine, koja je bila u njihovom posjedu još od 1951. godine, a o čemu je Press ranije detaljno pisao.

Bosiljka Kuprešak ispričala je za Press da njena porodica i dalje živi u agoniji, jer je vladavina prava davno umrla u tom gradu. Ona podsjeća da više od deset godina pokušavaju da dokažu da su vlasnici vlastite imovine. Iako je porodica Kuprešak prošla sve sudove od lokalnih pa do Vrhovnog suda RS, koji je donio presudu u njihovu korist, nisu uspjeli da vrate svoju imovinu. Riječ je o imovini na kojoj su sagrađene porodične kuće njenog pokojnog oca Mirka, brata Momira te njena kuća.

Porodica Kuprešak je prije desetak godina saznala da kuća i imovina pokojnog Mirka, koju posjeduje od 1951. godine, u katastru uopšte nije upisana na njegovo ime. U ZK ulošku stoji da je na mjestu gdje je kuća pokojnog Mirka u stvari aerodrom! Momirova kuća i zemlja upisani su kao vlasništvo opštine Teslić, dok se Bosiljka vodi kao da živi na nekoj sasvim drugoj adresi, faktički kod komšija.

Izmijenjeni podaci

Time je porodica Kuprešak potpuno izbrisana. Bosiljka je, u međuvremenu, zatražila pristup informacijama o svojoj imovini u opštini Teslić, ali dobila je odgovor da je ta dokumentacija nestala. I nije samo ta dokumentacija nestala! Bosiljka tvrdi da su u lokalnoj gruntovnici izmijenjeni svi stari podaci, tako da mnogi građani Teslića danas praktično ne postoje!

Ove porodice su samo neke od brojnih u Tesliću koje su preko noći ostale bez imovine, o čemu je Press do sada u više navrata pisao. Ogorčeni građani ispričali su ranije za Press da u većini slučajeva vlasnici otete imovine žive u inostranstvu i mnogi od njih za prevaru saznaju prekasno. Neki od njih su u međuvremenu sudskim presudama uspjeli da vrate svoju imovinu, dok drugima ta borba tek slijedi.

Mikanovićeva: Optužbe su lažne i neosnovane!

Ljiljana Mikanović, predsjednica Osnovnog suda u Tesliću, odbacila je optužbe Munevere Marković ističući da ništa od toga što je ispričala nije tačno. Ona tvrdi da je porodica Envera Numanovića, uključujući i Markovićevu, znala za dopunsko rješenje još od 2003. godine.

– Dopunsko rješenje je doneseno 2003. godine i odmah potom je dostavljeno nasljednicima imovine. Markovićeva je tada primila rješenje na svoje ruke i to potpisala – kaže Mikanovićeva.

Ona objašnjava da je taj sud 2003. godine dobio zahtjev od Almase Mahmutović za donošenje dopunskog rješenja o raspodjeli imovine pokojne Atife Numanović i da su oni postupili po tom zahtjevu. Prethodno je, priča Mikanovićeva, još 1983. godine doneseno osnovno rješenje kojim je upisana imovina u vlasništvu pokojne Numanovićeve. U međuvremenu, dolazi se do saznanja o novoj imovini koja nije bila upisana tim osnovnim rješenjem zbog čega su 2003. godine dobili zahtjev za donošenje dopunskog rješenja.

– Gospođa Marković je dolazila u sud i raspitivala se o tom predmetu, nije pominjala nikakvo falsifikovanje potpisa. Ona tvrdi da ta imovina nije ni bila u vlasništvu njene majke, već oca. Presudu smo donijeli na osnovu dokumentacije koju smo imali – kaže Mikanovićeva.

Ona dodaje da u taj sud još nije podnesena tužba protiv nje, a kada je dobiju, proslijediće je Okružnom sudu u Doboju da odredi neki drugi sud pred kojim će biti vođen taj slučaj.

– Nije problem podnijeti tužbu već treba dokazati optužbe. I ja ću isto, ukoliko bude potrebno, tužiti tu osobu zbog klevete, jer ta gospođa vrlo dobro zna da su ti navodi neistiniti – zaključuje Mikanovićeva.

PRESRS