Chrome brži bez stare Windows tehnologije

0
965
Google je u toku protekle nedelje objavio da je konačno odbacio trideset godina staru tehnologiju za prikaz fontova na Web stranama u okviru Chrome pretraživača za Windows.

U zvaničnom saopštenju o značajnim izmena u okviru Chrome verzije 37 koja je dostigla Google Beta izdanje, Emil Eklund softverski inženjer navodi da je akcenat stavljen na Microsoft DirectWrite tehnologiju. Chrome 37 donosi podršku za DirectWire, API na Windows za jasno renderovanje teksta visokog kvaliteta čak i na DPI ekranima.

Microsoft je predstavio DirectWrite API uz Windows 7 koji se na tržištu pojavio u jesen 2009. godine. Windows XP, primera radi, operativni sistem koji je kompanija penzionisala ali koji je i dalje prisutan na svakom četvrtom PC računaru, ne nudi podršku za DirectWrite.

th_1eda52f7f96f8a43b5fccdcc899079b3

Pre prebacivanja na DisplayWrite, Chrome je koristio Microsoft-ov Graphics Device Interface koji je bio osnovna komponenta Windows-a od predstavljanja grafičkog korisničkog interfejsa u toku 1985. godine, a Microsoft je radio na razvoju GDI najmanje dve godine pre toga. Chrome 36, trenutna verzija Google-ovog Stable build kanala i dalje koristi GDI za renderovanje teksta na Windows-u.

Eklund tvrdi da je DirectWrite godinama bio popularan među korisnicima. Kao razlog za veliki vremenski period koji je protekao, Eklund navodi činjenicu da je bilo potrebno temeljno restrukturiranje Chrome-ovog engine-a za renderovanje fonta. Veliki deo poteškoća nastao je zbog sandboxing-a, zaštite od exploit-a i tehnologije za sprečavanje krahiranja, Chrome-ovog engine-a za renderovanje.

Tek u toku februara ove godine programeri su obelodanili da su uspeli na „nateraju“ DirectWrite da radi u okviru sandbox-a. Drugi pretraživači su odavno prihvatili DirectWrite. Mozilla Firefox, na primer, prešao je sa GDI na DirectWrite sa verzijom 4 koja je objavljena u toku marta 2011. godine. Microsoft-ov Internet Explorer počeo je da koristi DirectWrite u okviru IE9 verzije koja je na tržištu takođe isporučena u toku marta 2011.

DirectWrite bio je jedan od razloga zbog je Microsoft odbio da doda Windows XP listi podržanih izdanja za IE9, a ovaj potez doveo je do toga da programeri ne obezbede podršku za XP operativni sistem. Ukoliko sve bude išlo po planu, DirectWrite podrška će stabilno izdanje Chrome-a dostići sa verzijom 37.

Google ne želi da obezbedi tačan vremenski period kada je reč o unapređenjima pretraživača, kao što je to radi Mozilla, ali uobičajeno je predstavljanje nove verzije svakih šest do osam nedelja. Google je unapredio Chrome 36 na stabilno izdanje u toku protekle nedelje, dok se isporuka verzije 37 očekuje između kraja avgusta i sredine septembra. Beta izdanje Chrome 37 za Windows dostupno je za preuzimanje sa Web sajta kompanije.

IZVOR/ITSVET