RENOVIRANO OBDANIŠTE PALČIĆ

0
1838

Danas je u Dječijem obdaništu „Palčić“ Teslić upriličeno svečano otvaranje renoviranog objekta ove ustanove za čiju su sanaciju i rekonstrukciju Opština Teslić i UNDP BiH uložili oko 180.000 KM, u odnosu 50 – 50%.

Tim povodom načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, rekao je da je završen još jedan značajan projekat za opštinu Teslić, u koji je uloženo blizu 180.000 KM, te je iskoristio priliku da se zahvali predstavnicima UNDP BiH na razumijevanju i saradnji.

„Zahvaljujem se ljudima iz UNDP-a koji su imali sluha za ovaj kao i za sve druge projekte koji su realizovani na području opštine i evo, već danas smo u razgovorima o nekim drugim projektima, iz područja energetske efikasnosti, jer je UNDP BiH, u ovom momentu, fokusiran na takve projekte“ – rekao je Miličević.

Miličević je dodao da ono što se nije uspjelo uraditi od izgradnje objekta, urađeno i završeno je danas, a to je: kompletna rekonstrukcija fasade, krova, vanjske stolarije i nešto unutrašnjih radova.

„Od danas djeca imaju daleko kvalitetnije i bolje uslove za boravak u vrtiću i na sreću, u vrtiću ih je sve više, kapacitet je povećan za njih 50 ovdje u vrtiću, imamo dvije grupe van Teslića, u Đulićima i Čečavi, a sada smo i u pripremi produženog boravka djece, kako bi roditelji koji rade drugu smjenu imali više komfora da im djeca budu u obdaništu“ – istakao je Miličević.

V.d. direktor Javne ustanove Dječije obdanište „Palčić“ Teslić, Senka Halilović, rekla je da je već ove godine, u zimskom periodu, viđen veliki pomak u pogledu ušteda na grijanju, a samim tim, stvoreni su i bolji uslovi za život i rad u obdaništu.

„Obdanište je sada jedna lijepa podsticajna sredina za igru, rad i učenje djece. Trenutno obdanište obuhvata 202 mališana, od kojih 157 se nalazi unutar objekta, a ostali su smješteni u područne vrtiće u osnovnim školama u Đulićima i Čečavi“ – istakla je Halilovićeva.

Halilovićeva je dodala da su u toku pripreme za pripremni program za osnovnu školu koji će obuhvatiti oko 80 djece, a u planu je uvođenje i poslijepodnevnih aktivnosti do 20 časova.

Prema riječima menadžer projekta za energetsku efikasnost u UNDP BiH, Siniše Rodića, UNDP u BiH već nekoliko posljednjih godina u BiH sprovodi projekat povećanja energetske efikasnosti u javnom sektoru, odnosno u objektima javnih institucija.

„U opštini Teslić je izabran ovaj projekat jer je bio u jako lošem stanju u pogledu energetske efikasnosti, što je pokazao detaljan energetski pregled, a i realizaciji projekta doprinijelo je to što je Opština Teslić pregled uradila već unaprijed, a i pripremila je svu dokumentaciju“ – rekao je Rodić, dodavši da je svemu prethodilo potpisivanje sporazuma sa Opštinom Teslić o sufinansiranju projekata u visini od 89.000 KM.

Rodić je naglasio da će UNDP i narednih godina sprovoditi ovakve i slične projekte i da je opština Teslić kao i ostale opštine dobar kandidat da se sa njima nastavi saradnja što zavisi od mogućnosti, potreba i identifikacije kvalitetnih projekata