Нађа рођени борац наоружан осмијехом

0
2342

Лакташи – Лутка Барби, малена соба розе боје и боље здравље једине су жеље четворогодишње Нађе Турудија из Великог Блашког код Лакташа, која се од рођења бори са веома ријетком генетском аномалијом урогениталног тракта.

Храбра дјевојчица једина у Европи има комбинацију поменуте аномалије и упалне болести цријева улцерозни колитис. У бици за здравље до сада је имала седам великих операција, педесетак тоталних анестезија, а предстоје јој најмање још два хируршка захвата. Све је херојски издржала, а свједок је осмијех на њеном лицу који је јачи од болести.

Нађа је једна од 103 малишана обољелих од ријетких генетских болести за које се РС крајем прошле године заједно борила хуманитарном акцијом “С љубављу храбрим срцима”. Захваљујући хуманим људима за мала храбра срца прикупљено је 936.395 КМ, а сви су добили подједнак дио који ће им бар мало олакшати свакодневну борбу.

Нађина мајка Душица Турудија присјећа се да је трудноћа протекла уредно.

– Све се чинило потпуно нормално, осим што ниједног момента нисам знала да ли је дјечак или дјевојчица, јер се није видјело. Посљедњим ултразвучним прегледом љекари су уочили тумор абдомена плода и упутили ме у Београд. Нађа је на свијет царским резом дошла 13. октобра 2011. године. Одмах идуће јутро дјевојчица је оперисана. Након девет сати стижу вијести да је на интензивној њези. Четири дана је била на апарату за одржавање живота. Док другим мајкама доносе бебе на подој, ја лежим у кревету и на основу супруговог описа замишљам како моја Нађа изгледа – веселог лица, крупних окица и тамнопуту бебу – присјетила се Душица.

Први сусрет мајке са бебом у инкубатору био је посебно потресан.

– Катетери вире из ње, кеса огромна на стомаку. У том тренутку прилази ми докторица Сања Синђић и каже: “Имате борца. Овим темпом, изаћи ће за који дан са интензивне и почети да ручка”. Тако је и било – рекла је Душица.

Све је било добро до првог рођендана.

– Добила је температуру, а ја сам у кеси први пут видјела крв. Након готово три мјесеца проведена у болници и мноштва анализа успостављена је дијагноза – улцерозни колитис – казала је Душица.

У моменту битке за Нађин живот храбра мајка чекала је другу бебу.

– Најтежи дан у мом животу био је 25. јули 2013. године. Нађа је доживјела клиничку смрт. Готово тридесет секунди откуцаји срца су били лоши. Примала је терапију и колабирала. Ваљда је била презасићена лијековима – дрхтавим гласом прича мајка.

Док је Нађа пет дана касније била у операционој сали, њена мајка свега неколико метара од ње у порођајној сали на свијет је донијела Огњена. Нови живот дао је породици додатну снагу да се бори за Нађин осмијех.

Дјевојчица прима биолошку терапију хумира, а за лијечење јој је сваки мјесец потребна ампула која кошта 2.800 КМ. Иако Фонд здравственог осигурања РС рефундира новац за терапију породица је суочена са великим трошковима који са собом носи лијечење.

– Сваки дан пије пробиотике, а лијечење подразумијева изузетно здраву исхрану попут ћурећег, коњског или телећег меса, наравно онолико колико можемо да приуштимо – рекла је Душица.

Глава породице Младен ради на пилани, а његова плата једини је извор прихода ове четворочлане породице. Поред скупих лијекова и одлазака у Београд, ова породица на својим леђима носи и рату кредита која премашује 500 КМ мјесечно.

– Да није родбине, пријатеља и добрих људи не знам како бисмо састављали крај с крајем. Новац који смо добили од хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” улио нам је наду да постоје племенити људи спремни да помогну. Бар неко вријеме нећемо морати да стрепимо хоћемо ли изненада морати за Београд и хоћемо ли имати довољно за гориво, јер је то нажалост наша реалност – каже Душица захваливши свим племенитим људима који су у акцији “С љубављу храбрим срцима” подржали породице у борби за живот њихових малишана.

Контрола

Душица Турудија каже да Нађу 23. марта очекује контрола у Београду.

– Терапија коју Нађа прима до сада није богзна колико помогла. Анализе ће показати да ли има смисла да настави. Ако лијек не буде дјеловао, слиједи операција и потпуно уклањање дебелог цријева – казала је храбра мајка.

Glas Srspke/01.02.2016 10:58 | Милијана Латиновић