Ovo ne smijete da radite prestupne godine

0
1077

Zloguka proročanstva vezuju se za prestupne godine. Ova 2016. je takva – ima 366 dana. Tako februar, koja inače ima 28, ove prestupne godine ima 29 dana.

Po narodnim vjerovanjima, prestupne godine, koja je sama po sebi “baksuzna”, ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove. Isto tako, ove godine praznovjerni vjeruju da ne bi trebalo ulaziti u brak jer će on neslavno završiti. Tako barem smatraju Grci. Ipak, ako se odlučite vjenčati onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi jer su tada kao rodne norme izvrnute. Ako on odbije, mora joj pokloniti poljubac i par svilenih rukavica.

Djeca s posebnim talentima

Ne treba ove godine saditi voće jer će ono roditi svako druge, a moguće je čak i svako četvrte godine. Zatim, treba saditi u jesen, a ne u proljeće.

U Irskoj je zakonom uvedeno pravilo da sva djeca rođena 29. februara dobiju na dar 100 funti. Vjerovatnost da se neko rodi na taj dan je 1:1.000, a u svijetu trenutno živi 4 miliona ljudi rođenih upravo tog dana.

Za tu djecu vjeruje se da su kreativna, sposobna i često vrlo jedinstvena. Roditi se 29. februara znači biti obdaren “šestim čulom”, te ljude smatraju srećnicima i vjeruje se da često posjeduju neke posebne talente.

U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena je i porodica Keog iz Irske u kojoj su osobe iz tri generacije za redom rođene 29. februara. U knjizi rekorda našla se i norveška porodica Henriksen u kojoj je troje djece rođeno na prestupni datum.

Egipćani prvi dodali dan

Svaka četvrta godina je prestupna da bi se lakše uskladila kalendarska godina sa solarnom, odnosno dužinom vremena koje je potrebno da Zemlja završi svoj put oko Sunca. Zemlji je za to putovanje potrebno 365 dana 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Solarna godina traje oko 11 minuta kraće od putovanja zemlje oko Sunca te se zato stavio dodatni dan u kalendarsku godinu.

Prvi koji su usklađivali kalendarsku i sunčevu godine i dodavali jedan dan svake četiri godine bili su Egipćani. Od njih su to preuzeli Rimljani koji su odlučili da taj dan bude 29. februar.

Taj standard se usvojio 1582. godine.

Prestupna godina je svaka ona koja je djeljiva s četiri, osim na prelazima u nova stoljeća, kada su prestupne sve one godine koje su djeljive s 400.

Događaji koji su obilježili prestupne godine

Prestupne 1976. godine dogodila se iznad Vrbovca dosad najveća vazduhoplovna nesreća na hrvatskom nebu. Poginulo je 176 putnika.

Josip Broz Tito je umro prestupne 1980 godine, rat u Bosni i Hercegovini je počeo prestupne godine (1992), Putin je došao na vlast prestupne 2000. godine, ekonomska kriza započela je prestupne 2008. godine…

(NN/24sata.hr)