10 najboljih koncerata u BiH 2015. godine

0
1103

Kraj godine i rezime iste nama je uvijek težak jer živimo u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj fenomenalni koncerti lagano postaju rijetkost.

Četiri veća festivala i nekoliko solističkih koncerata smo izdvojili kao najbolje u ovoj godini. Iako je izbor bio mali, bilo je teško izabrati najbolje.

Na desetom mjestu smo smjestili hip hop događaj godine. Masters Of Ceremony u organizaciji Comrade Bookinga bio je pun pogodak za hip hopere u Sarajevu. Kišu Metaka smo po prvi put slušali u gradu i dovoljno je samo napisati da se što brže vrate u grad. Prti Bee Gee su već dobro poznati gosti grada i za njih, kao i za Kontru samo riječi hvale.

OK Fest i ove godine se održao na Tjentištu. Svi posjetioci su uživali u najboljim bendovima domaće scene. Tako su se na bini OK Festa izmjenili Električni Orgazam, Elemental, Brkovi, Zabranjeno Pušenje, Darkwood Dub, Eyesburn, Bad Copy, Rundek Cargo Trio, Hladno Pivo i drugi. Ako imate ovakvu ekipu domaće scene, uspjeh festivala je sigurno zagarantovan.

Na osmom mjestu nalazi se koncert benda Hladno Pivo u organizaciji Sarajevo Diska, kojeg su održali u oktobru. Ovim nastupom su promovisali novi album ‘Dani zatvorenih vrata’, a moramo priznati da je ovo bio do sada jedan od najboljih koncerata ovog benda u Sarajevu.

Sarajevo Beer Festival ove godine je ugostio Partibrejkerse, Jinxe, Crvenu Jabuku, Pochka & New Primitivese, Dječake, Bajagu, Tanju Jovaničević Ex Octobar 1864 te Van Gogh. S tog festivala smo izdvojili koncert Dječaka kao sedmi najbolji koncert u ovoj godini.

Selimo se lagano u Banja Luku, na ovogodišnje izdanje DemoFesta. Nastup benda Triggerfinger sa pomenutog festivala je na šestom mjestu. Tri Belgijanca su na gospodski način pokazala zašto su jedan od najboljih alternativnih europskih rock bendova.

Koncert benda Parni Valjak sredinom decembra bio je jedan od vrhunaca godine. Barem za nas, jer Valjaka u glavnom gradu nije bilo pet godina, a svoje odsustvo su opravdali fenomenalnim koncertom.

Jazz Fest Sarajevo iz godine u godinu ne posustaje po kvalitetu. Iako su uvijek podcijenjeni od strane državnih institucija po pitanju finansijske podrške, Jazz Fest uvijek napravi program s kojim nadmaši sebe. Tako je bilo i ove godine. Festival je otvorio Tigran Hamasyan, a redali su se nastupi Jasona Morana s projektom Fats Waller Dance Party, Al Di Meola Elysium & More Unplugged, Arve Henriksen & Christian Fennesz, Tomasz Stanko Band, Vladimir Kostadinović 4tet, Kurt Elling, a festival su zatvorili Edgar Tones & The Su’sis with Big Band. Mi smo nastupe Tigrana Hamasyana i Kurta Ellinga stavili na listu kao četvrti i treći najbolji koncert u BiH za ovu godinu.

Drugi na listi je nastup Gentlemana s DemoFesta. Da li uopće trebamo pričati o tome? Ne, jer tog reggae čovjeka iz Njemačke morate gledati uživo, ako želite da doživite eksploziju adrenalina, osjećaj slobode, mršavljenje od skakanja i plesanja, itd, itd.

I najbolji koncert ove godine u Bosni i Hercegovini je sarajevski nastup japanskog benda Mono, u organizaciji Comrade Bookinga. Bend je u Sarajevo došao promovisati dva albuma ‘The Last Dawn’ i ‘Rays Of Darkness’, koje su objavili prošle godine, a koje im je ujedno sedmo, odnosno osmo izdanje u karijeri. “Bend je Sarajlije impresionirao besprijekornom svirkom, a na vrlo jednostavan način su pokazali kako se pravi rock spektakl.” – napisali smo u kratkom izvještaju s fotogalerijom u aprilu, i još uvijek se držimo toga.

Sljedeće godine očekujemo još bolji Sarajevo Beer Festival, OK Fest, DemoFest, Jazz Fest, a očekujemo i nekoliko dobrih solo koncerata.

Do sljedećeg koncerta, pogledajte spisak najboljih koncerata u BiH 2015. godine.

10. Masters Of Ceremony (Prti Bee Gee, Kiša Metaka, Kontra…) – Sarajevo
9. OK Fest (Darkwood Dub, Elemental, Brkvoi, Rundek Cargo Trio…) – Tjentište
8. Hladno Pivo – Sarajevo
7. Dječci (Sarajevo Beer Festival) – Sarajevo
6. Triggerfinger (DemoFest) – Banja Luka
5. Parni Valjak – Sarajevo
4. Tigran Hamasyan (Jazz Fest) – Sarajevo
3. Kurt Elling (Jazz Fest) – Sarajevo
2. Gentleman (DemoFest) – Banja Luka
1. Mono – Sarajevo

[facebook][tweet][digg][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest][follow id=”Username” ]

muzickazona.ba