ТЕСЛИЋ ПРВИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИСПУНИО УСЛОВЕ ЗА СТИЦАЊЕ СЕРТИФИКАТА ОПШТИНЕ СА ПОВОЉНИМ ПОСЛОВНИМ ОКРУЖЕЊЕМ

0
2209

Поводом испуњавања услова за сертификацију града са повољним пословним окружењем према захтјевима BFC SEE стандарда данас је начелнику општине Теслић, Милану Миличевићу, од стране директора Привредне коморе РС, Драгице Ристић, свечано уручена потврда о испуњености критеријума у процесу сертификација локалних заједница са повољним пословним окружењем.

Општина Теслић је прва општина у Републици Српској која је испунила све критеријуме и тако стекла услове да буде сертификована и добије сертификат општине са повољним пословним окружењем. Оцјена испуњености BFC SEE критеријума износила је 86,6%.

Према ријечима директора Привредне коморе РС, Драгице Ристић, у питању је регионални пројекат који се спроводи у БиХ и РС, као и у земљама окружења и да је до сада процес сертификације прошло 50 општина у пилот пројекту, а у тренутни процесу сертификације укључен их је већи број.

„Општина Теслић је одлуком Регионалног савјета 16. децембра испунила све услове и тако стекла право да добије сертификат општине са повољним пословним окружењем, а сам сертификат ће бити свечано уручен почетком сљедеће године у Црној Гори, такође, од 16. децембра ова општина стиче право да користи знак општине са повољним пословним окружењем“ – рекла је Ристићева.

Ристићева је појаснила да општине у процесу сертификације требају испунити 12 критеријума и 83 поткритеријума и да су у питању општине које желе да унаприједе своје пословно окружење, да сарађују са пословном заједницом и да побољшају квалитет својих услуга и уопште створе услове за економски развој.

„Нама је драго да је општина Теслић све то испунила и оцјена је веома солидна, након свих контрола, верификација и на крају евалуације резултат је 86,6% што је добар резултат“ – истакла је Ристићева.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је да поносан због чињенице да је општина Теслић од данас званично општина са повољним пословним окружењем, те је искористио прилику да се захвали свим субјектима који су помогли да се дође до сертификата, као што су: Привредна комора РС, Министарство управе и локалне самоуправе РС, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, представницима USAID GOLD SIDA пројекта и GiZ-a.

„Без свих њих и велике ангажованости Одсјека за развој и свих одјељења Општинске управе Теслић не би били у прилици да извршимо промоцију испуњења услова за добијање BFC SEE сертификата“ – рекао је Миличевић и додао да је најбоља потврда тога да су привредници који дјелују на подручју општине Теслић задовољни услугом, да је Општинска управа Теслић брза и ефикасна и да им је на услузи.

Миличевић је истакао да је у току текуће 2015. године према подацима Пореске управе РС на простору општине Теслић отворено 330 нових радних мјеста, за претходне три године 890 нових радних мјеста, а у исто вријеме број људи који су на Бироу за запошљавање смањен је за 450.