Marinko Matošević napravio od ATP pravila potpuni cirkus!

0
1021

Australijski teniser poreklom sa Balkana, Marinko Matošević, danas je na turniru masters serije u Torontu napravio potpuni cirkus, razjario neke teniske fanove, dok je druge nasmejao do suza.

767838_600

 

Marinko Matošević je kao prvi nosilac kvalifikacija igrao meč poslednjeg kola protiv sunarodnika Tanasija Kokinakisa.

Dva Australijanca igrali su interesantan meč, prvi set je ušao u tajbrejk, a iako je Kokinakis imao čak 6-1 u odlučujućem gemu, iskusniji sunarodnik uspeo je da preokrene i slavi sa 9:7.

A onda se dogodilo nešto neverovatno – Marinko je sa osmehom na licu predao meč, podelio rekete gledaocima u prvim redovima, i otišao u svlačionicu.

Ovo bi u normalnim okolnostima značilo da je Matošević izgubio priliku da se nadmeće u glavnom žrebu, ali to danas nije bio slučaj.

Naime, Kei Nišikori je za vreme trajanja ovog meča objavio svoju odluku da se povlači sa turnira zbog povrede. To je značilo da će dodatni teniser iz kvalifikacija zauzeti mesto u glavnom žrebu.

Pravilo koje je na snazi kaže da igrač sa najvišim renkingom među poraženima u kvalifikacijama igra na turniru ako se neko povuče, što znači da je Matošević mogao da se povuče zbog bola u ramenu, što je bio zvanični razlog, i onda bez problema igra meč u glavnom žrebu sutra!

Bes mnogih je povećala činjenica da je predao meč svom sunarodniku Kokinakisu, pa su se tako obojica plasirala u glavni žreb, a da je Matošević dobio, “laki luzer” bi bio Jaziri, koji bi imao najviši ranking od poraženih u tom slučaju.

Nekada je na ATP-u važilo pravilo da se “laki luzeri” izvlače posle završenih kvalifikacija, što bi bilo i logičnije, a ovako je omogućeno da neki igrači, kao danas Matošević, koriste tu “rupu u zakonu”.

IZVOR/SPORTSKE.NET