TESLIĆ: Spremna da predstavlja BiH na Olimpijadi

0
1144

Rezultati postignuti u streljaštvu otvorili su teslićanki Tatjani Đekanović vrata poznatih američkih univerziteta, ali ona poručuje da za sada ostaje u RS.

Osamnaestogodišnja Tatjana nedavno je na međunarodnom takmičenju u Beogradu oborila državni rekord BiH. To je samo jedan u nizu triumfa, koje je postigla tokom proteklih sedam godina, koliko se bavi ovim sportom.

– Iako je po godinama junior i kadet, Tatjana je gađala za seniore i napravila ovakav rezultat. Na ovom takmičenju su gađali učesnici iz osamnaest zemalja, kaže Neven Rašić, Tatjanin trener u teslićkom „Geofonu“.

Rašić, koji je i trener reprezentacije BiH u streljaštvu, kaže da je reč o retkom primeru sportiste, koji je radeći u jako maloj sredini, uspeo dosegnuti sam vrh i postati svetski poznato ime u streljaštvu.

– Sa rezultatima, koje je do sada postigla, Tatjana je najozbiljniji kandidat za dobijanje pozivne karte za Olimpijske igre, koje će se održati u Riu, dodaje Rašić.
Ipak, Tatjanin put ka evropskim i svetskim šampionatima je bio trnovit. Prvu nagradu je osvojila pre sedam godina na prvenstvu u Banja Luci. Talenat je odmah prepoznat, jer se je prva medalja na Tatjaninim grudima zasjala samo mesec dana nakon prvog treninga.

– Nisam timski igrač i odmah sam se prepoznala u ovom sportu. Međutim, sve posle je došlo zahvaljujući mojoj porodici i klubu čiju sam ogromnu podršku imala, priča Tatjana.

Ona kaže da je streljaštvo jako skup sport i da njena sadašnja oprema košta oko 10.000 KM. Pored toga, potrebno je pronaći sredstva za odlaske na takmičenja.

– Amerika nudi odlične uslove za sportiste, ali ja principijelno ne želim da tamo odem, jer tamo od sportiste prave mašinu. Za sada ostajem u svom Tesliću i RS, jasna je Tatjana.

Pozive za prelazak u prestižne klubove je već dobijala, međutim ne zaboravlja gde je počela sportsku karijeru i ko joj pomogao u prvim koracima, kada je kako kaže „puška bila veća od nje“. Plan joj je da ubzo i mlađu sestru uvede u svet streljaštva i pomogne joj u početku buduće sportske karijere.

Nemačka liga je najbolja

Ako slučajno promeni mišljenje i zbog odlaska na studije privremeno promeni klubski dres, Tatjana poručuje da u obzir dolaze samo nemački klubovi. „Nemačka liga je najbolja na svetu i, priznajem, želja mi je da tamo učestvujem, pokažem im kako se gađa i šta sam naučila u jednom malom Tesliću“, šaljivo govori Tatjana.

Potrebna savremenija strelišta

Takmičenja u inostranstvu zbog razvijene tehnologije predstavljaju poseban izazov za sportiste iz BiH. „Papirne mete, koje ovde koristimo, su kod njih izbačene pre dvadeset godina. Tamo je sve elektronika i to nam često pravi problem. Volela bih da se i kod nas više ulaže u sport, da bar negde imamo poligon za pripreme sa ovakvom opremom“, kaže Tatjana.

Euro blic, Tesic