Teslić: Susret međunarodnih drumskih prevoznika u BiH

0
1032

U Tesliću, u hotelu Kardial u periodu od 17.-18.12.2015. godine održavaju se susreti međunarodnih drumskih prevoznika u BiH, gdje je prisustvuje oko 150 učesnika.

GRBIĆ: NAJTEŽI USLOVI ZA POSLOVANJE U MEĐUNARODNOM TRANSPORTU

Predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić ocijenio je danas da su uslovi za poslovanje u međunarodnom transportu trenutno najteži i da situacija nikad nije bila gora.
“Udruženje nema nikakve pomoći niti bilo kakvu saradnju sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH zbog čega prevoznici iz Republike Srpske ispaštaju za svoje poslovanje”, rekao je Grbić Srni.

On je naveo i da bi Ministarstvo transporta i komunikacija BiH trebalo da riješi problem izdavanja licenci i kvalifikacionih kartica za vozače u međunarodnom transportu.

“Prevoznici da bi obavljali svoju djelatnost trebalo bi da imaju određeni broj dozvola, ali nažalost nema ih, a to je zadatak Ministarstva komunikacija i transporta i Spoljnotrgovinske komore BiH”, rekao je Grbić.

Komentarišući današnje susrete u Tesliću međunarodnih drumskih prevoznika u BiH o temi “Aktuelna kretanja u međunarodnom drumskom prevozu”, koje organizuje Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, Grbić je rekao da se Udruženje nije odazvalo na ovaj skup jer nije ni dobilo poziv za učestvovanje.

Savjet ministara BiH 15. oktobra donio je odluku kojom je primjena Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica za vozače ponovo prolongirana za šest mjeseci.

U BiH je od 1. januara stupio na snagu Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta, a njime je nezadovoljno 3.000 prevoznika iz Republike Srpske i 600 prevoznika iz Brčko distrikta.

Prevoznici iz Republike Srpske traže da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, odnosno da se posredstvom ovog ministarstva elektronski šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.